19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1790 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 februari 2014

Op vrijdag 14 februari jl. stuurde ik uw Kamer een brief waarin wordt ingegaan op de beleidswijziging die ik zal doorvoeren naar aanleiding van drie uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State betreffende homoseksuele asielzoekers (Kamerstuk 19 637, nr. 1788). In de brief vermeldde ik tevens dat de Ugandese president in een brief aan de voorzitter van het parlement had aangegeven de anti-homoseksualiteitswet in de huidige vorm niet te zullen ondertekenen.

Inmiddels heeft de president het afgelopen weekend aangekondigd de anti-homoseksualiteitswet toch te zullen ondertekenen. Indien deze ondertekening inderdaad zal plaatsvinden zal uw Kamer nader geïnformeerd worden over de inhoud van de wet en de mogelijke betekenis hiervan voor het toelatingsbeleid.

Zoals ook in de eerdergenoemde brief aan uw Kamer is vermeld worden asielverzoeken van Ugandezen waarvan de homoseksualiteit geloofwaardig wordt geacht aangehouden totdat het nieuwe beleid, zoals hiervoor geschetst, in de Vreemdelingencirculaire is gepubliceerd. Er zal dan ook geen gedwongen vertrek plaatsvinden totdat meer informatie bekend is. Voorts worden asielverzoeken van Ugandese homoseksuelen ook nu al beoordeeld tegen de achtergrond van hun zeer fragiele positie in de Ugandese samenleving.

Zoals hierboven aangegeven zult u op korte termijn meer informatie ontvangen over de situatie in Uganda.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie F. Teeven

Naar boven