19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1509 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2012

In de procedurevergadering d.d. 7 maart 2012 heeft uw Kamer een overzicht gevraagd van de landen die wel aan (bilaterale) Nederlandse terugkeervluchten meewerken, maar niet aan terugkeervluchten via Frontex. Ook heeft uw Kamer gevraagd naar de achterliggende redenen.

Nederland maakt waar mogelijk gebruik van gezamenlijke terugkeervluchten (Joint Return Operations – JRO’s) van EU lidstaten die door Frontex worden ondersteund. Van 2007 tot en met 2011 heeft Nederland aan 33 gezamenlijke terugkeeroperaties deelgenomen en een tiental hiervan georganiseerd. Door middel van deze operaties zijn vanuit Nederland ruim 200 mensen uitgezet. In bijlage 1 treft u een overzicht van het totaal aantal gezamenlijke terugkeervluchten dat sinds 2007 is uitgevoerd en het aantal vreemdelingen dat door de lidstaten gezamenlijk hiermee is uitgezet1.

Naast de door Frontex gecoördineerde gezamenlijke terugkeervluchten voert Nederland zelf overheidsvluchten uit om groepsgewijze uitzettingen te verrichten.

Ik beschik niet over een overzicht van landen die niet bereid zijn mee te werken aan Frontexvluchten. Voor de beoordeling van de effectiviteit van het terugkeerbeleid is dergelijke informatie ook minder relevant. Verreweg het grootste deel van de terugkeer vanuit Nederland vindt individueel plaats. Hoewel er geen landen bekend zijn die structureel niet meewerken aan zelfstandige terugkeer is het verbeteren van de samenwerking met landen van herkomst op het gebied van (gedwongen) terugkeer een prioriteit van dit kabinet. In de brief «Terugkeer in het vreemdelingenbeleid» van 1 juli 2011 (TK 2010/2011, 19 637, nr. 1436) heb ik uw Kamer geïnformeerd over het Nederlandse terugkeerbeleid en hoe ik tracht de samenwerking met derde landen op terugkeer te verbeteren.

De minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, G. B. M. Leers


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven