19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 1457 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 september 2011

Bijgaand treft u aan de beantwoording van de schriftelijke vragen over de berichtgeving van de NOS over de situatie bij het COA (Aanhangsel Handelingen 2011/12, nrs. 36, 37 en 38). Het bleek binnen de gestelde termijn niet mogelijk alle door uw Kamer gestelde vragen volledig te beantwoorden. In de beantwoording treft u de informatie aan waarover ik op dit moment beschik.

Naar aanleiding van de berichtgeving over de situatie bij het COA en de daarover door uw Kamer gestelde schriftelijke vragen, heb ik informatie opgevraagd bij de Raad van Toezicht van het COA over de feitelijke gang van zaken bij het COA. Met de Raad van Toezicht van het COA heb ik moeten constateren dat er sprake is van inconsistentie in de informatie die ons is geleverd over de bezoldiging van de Bestuursvoorzitter van het COA. De vragen die dit bij de Raad van Toezicht en mij heeft opgeroepen hebben er toe geleid dat de Raad van Toezicht de bestuurvoorzitter op non-actief heeft gesteld. Ik heb de Raad van Toezicht verzocht mij op de kortst mogelijke termijn volledig en correct over alle openstaande vragen te informeren. De door uw Kamer gevraagde brief van de Raad van Toezicht ontvangt u op dat moment.

Om op korte termijn alle door uw Kamer gevraagde informatie te kunnen leveren en om de continuïteit van het COA te waarborgen, heb ik de Raad van Toezicht opdracht gegeven op de kortst mogelijke termijn in overleg met mij in een interim oplossing te voorzien.

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media vorige week ben ik direct in overleg getreden met de Raad van Toezicht. Deze heeft daarop besloten een extern onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vermeende angstcultuur bij het COA, door te onderzoeken waarom er geen gebruik is gemaakt van de aanwezige mogelijkheden om klachten binnen de organisatie aan de orde te stellen.

Ik verzoek uw Kamer het geplande Algemeen Overleg van donderdag 29 september aanstaande over dit onderwerp aan te houden totdat ik de door uw Kamer gestelde vragen volledig heb kunnen beantwoorden. Ik zal dit zo spoedig mogelijk doen en ben graag bereid uw Kamer desgewenst tussentijds vertrouwelijk te informeren.

De minister voor Immigratie en Asiel,

G. B. M. Leers

Naar boven