Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het koninklijk besluit tot inwerkingtreding van de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen (31954, nr. 30), te weten:

- de motie-Van Raak over uitstellen van de Slot-rondetafelconferentie (31954, nr. 32);

- de motie-Lucassen over stopzetten van de schuldsanering en overige steunmaatregelen aan Curaçao (31954, nr. 33);

- de motie-Lucassen over niet uitvoeren van het koninklijk besluit (31954, nr. 34);

- de motie-Bosman over opnemen van een toelatings- en terugkeerregeling in de nog in te dienen Rijkswet Personenverkeer (31954, nr. 35).

(Zie vergadering van 7 september 2010.)

De voorzitter:

De heer Bosman heeft verzocht om als eerste te stemmen over zijn motie op stuk nr. 35 alvorens te stemmen over de overige moties.

Volgens onze administratie hebben niet alle aanwezigen de presentielijst getekend. Wij zien mensen van wie wij geen handtekening op de lijst zien staan. Laten wij ons niet verdiepen in de vraag hoe dat kan, maar het oplossen; die handtekeningen worden nu even opgehaald door de bodes. Wij beginnen met nummer negen op de lijst. Het ligt een beetje aan de manier waarop ik het nummer voor mij houd. Ik doe alsof het nummer negen is, dan heeft u nog iets meer respijt om na te denken over de vraag wat u zou willen stemmen. Het woord is aan de griffier en alleen aan haar, anders duurt dit zo lang.

In stemming komt de motie-Bosman (31954, nr. 35).

Vóór stemmen de leden: Beertema, Van Bemmel, Bijleveld-Schouten, Van Bijsterveldt-Vliegenthart, Blok, De Boer, Bontes, Bosma, Bosman, Brinkman, Ten Broeke, Bruins Slot, Van der Burg, Çörüz, Dezentjé Hamming-Bluemink, Tony van Dijck, Dijkgraaf, Dijkhoff, Dille, Driessen, Elias, Elissen, Ferrier, Fritsma, Gerbrands, Graus, Van Haersma Buma, Harbers, Helder, Hennis-Plasschaert, Hernandez, Van Hijum, De Jager, De Jong, Van Klaveren, Knops, Koppejan, Kortenoeven, De Krom, Lodders, Lucas-Smeerdijk, Lucassen, Van Miltenburg, De Mos, Mulder, Neppérus, Nicolaï, Van Nieuwenhuizen, Ormel, De Roon, De Rouwe, Schaart, Schippers, Sharpe, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Van der Steur, Teeven, Van Toorenburg, Uitslag, Venrooy-van Ark, Verburg, Van Vliet, Wilders, Zijlstra, Agema, Aptroot, Azmani en Van Beek.

Tegen stemmen de leden: Berndsen, Van Bommel, Bouwmeester, Braakhuis, Çelik, Cohen, Van Dam, Van Dekken, Dijksma, Dijkstra, Dijsselbloem, Dikkers, El Fassed, Van Gent, Van Gerven, Groot, Hachchi, Hamer, Heijnen, Irrgang, Jacobi, Jadnanansing, Jansen, Karabulut, Klaver, Kooiman, Koolmees, Kuiken, Leijten, Monasch, Ortega-Martijn, Ouwehand, Peters, Plasterk, Van Raak, Recourt, Rouvoet, Samsom, Sap, Schouw, Slob, Smeets, Smits, Spekman, Van Tongeren, Ulenbelt, Van der Veen, Van Veldhoven, Verbeet, Verhoeven, Vermeij, Voordewind, Voortman, Wiegman-van Meppelen Scheppink, De Wit, Wolbert, Arib en Bashir.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 70 tegen 58 stemmen is aangenomen.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Niet mee mogen onderhandelen, dat is één, maar niet mogen stemmen, dat gaat mij toch echt te ver.

De voorzitter:

En u bent de vierde, de vijfde, of de zesde al. Er is dus iets grondig mis met de lijsten.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

We gaan de lijsten controleren en opnieuw stemmen. Daar is niets aan te doen. Ik verzoek de ambtelijk secretarissen te melden wie wij tot nu toe zijn vergeten. Dat gaat het snelst.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Dames en heren, volgens mij zijn wij nu rond, maar het helpt echt als u 's ochtends allemaal de lijst tekent en niet pas als wij gaan stemmen. De stemmingen waren aangekondigd. Soms doen wij iets fout, maar het is allemaal mensenwerk. We gaan het opnieuw doen. We beginnen – het is niet anders, mijnheer Samsom – gewoon weer met nummer negen, want we zitten er nu lekker in. We beginnen dus opnieuw met nummer negen van de lijst. Laten we luid en duidelijk antwoorden. Het woord is aan de griffier en alleen aan haar.

Vóór stemmen de leden: Beertema, Van Bemmel, Bijleveld-Schouten, Van Bijsterveldt-Vliegenthart, Blanksma-van den Heuvel, Blok, De Boer, Bontes, Bosma, Bosman, Brinkman, Ten Broeke, Bruins Slot, Van der Burg, Çörüz, Dezentjé Hamming-Bluemink, Tony van Dijck, Dijkgraaf, Dijkhoff, Dille, Driessen, Elias, Elissen, Ferrier, Fritsma, Gerbrands, Graus, Van Haersma Buma, Harbers, Helder, Hennis-Plasschaert, Hernandez, Van Hijum, De Jager, De Jong, Van Klaveren, Knops, Koopmans, Koppejan, Kortenoeven, De Krom, Lodders, Lucas-Smeerdijk, Lucassen, Van Miltenburg, De Mos, Mulder, Neppérus, Nicolaï, Van Nieuwenhuizen, Ormel, De Roon, De Rouwe, Schaart, Schippers, Sharpe, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Van der Steur, Teeven, Van Toorenburg, Uitslag, Venrooy-van Ark, Verburg, Van Vliet, Wilders, Zijlstra, Agema, Aptroot, Atsma, Azmani en Van Beek.

Tegen stemmen de leden: Berndsen, Van Bommel, Bouwmeester, Braakhuis, Çelik, Cohen, Van Dam, Van Dekken, Dijksma, Dijkstra, Dijsselbloem, Dikkers, El Fassed, Van Gent, Van Gerven, Groot, Hachchi, Hamer, Heijnen, Irrgang, Jacobi, Jadnanansing, Jansen, Karabulut, Klaver, Klijnsma, Kooiman, Koolmees, Koşer Kaya, Kuiken, Leijten, Monasch, Ortega-Martijn, Ouwehand, Peters, Plasterk, Van Raak, Recourt, Roemer, Rouvoet, Samsom, Sap, Schouw, Slob, Smeets, Smits, Spekman, Van Tongeren, Ulenbelt, Van der Veen, Van Veldhoven, Verbeet, Verhoeven, Vermeij, Voordewind, Voortman, Wiegman-van Meppelen Scheppink, De Wit, Wolbert, Albayrak, Arib en Bashir.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 73 tegen 62 stemmen is aangenomen.

De heer Recourt (PvdA):

Voorzitter. De Kamer heeft gesproken, daarover geen enkel misverstand. Echter, waar de Kamer over gesproken heeft, is volgens de fractie van de Partij van de Arbeid ongrondwettelijk. Wij willen de minister van Justitie verzoeken, hierover een brief te schrijven en deze uiterlijk vrijdag na de ministerraad de Kamer te doen toekomen. Deze brief heeft als onderwerp wat het oordeel van de minister van Justitie is ten aanzien van de grondwettelijkheid van de zojuist aangenomen motie.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil graag mijn steun hiervoor uitspreken.

De voorzitter:

Dank u.

In stemming komt de motie-Van Raak (31954, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lucassen (31954, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lucassen (31954, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Hiermee zijn wij aan het einde van de stemmingen gekomen. Het is jammer dat het wat langer duurde. Fijn dat wij bij de stemmingen ook toezicht hebben gehad van de zijde van de Nederlandse Antillen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven