Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over bekostiging in het hoger onderwijs, te weten:

- de motie-Tichelaar c.s. over een parlementair onderzoek naar onregelmatigheden in de bekostiging van het (hoger) onderwijs (28248, nr. 29);

- de motie-Tichelaar c.s. over verantwoordelijkheid voor het falen van het zelfreinigend onderzoek (28248, nr. 30);

- de motie-Tichelaar c.s. over rapportage over het veranderingsproces bij het ministerie van OCW (28248, nr. 31);

- de motie-Vergeer-Mudde over een parlementaire enquête naar het bekostigingsstelsel in het (hoger) onderwijs (28248, nr. 32);

- de motie-Joldersma c.s. over de samenstelling van een externe, onafhankelijke commissie voor onderzoek bij instellingen (28248, nr. 33);

- de motie-Joldersma c.s. over halfjaarlijkse rapportage over "good governance" in het (hoger) onderwijs (28248, nr. 34);

- de motie-Slob c.s. over het vervolgonderzoek naar onregelmatigheden in de bekostiging van het (hoger) onderwijs (28248, nr. 35).

(Zie vergadering van 19 maart 2003.)

De voorzitter:

Mevrouw Vergeer heeft gevraagd om haar motie op stuk nr. 32 in stemming te brengen voordat wordt gestemd over de motie-Tichelaar c.s. op stuk nr. 29. Naar mij blijkt, heeft de Kamer daartegen geen bezwaar.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Vergeer-Mudde (SP):

Voorzitter. De SP is van mening dat de regering zich na twee mislukte onderzoeken naar de hbo-fraude heeft gediskwalificeerd om opnieuw leiding te geven aan het vervolgonderzoek. Indien de Kamer daaraan niet zelf leiding geeft, wil mijn fractie niet mede verantwoordelijk zijn voor een vervolgonderzoek onder leiding van de regering. Daarom zal zij de motie-Joldersma op stuk nr. 33 niet steunen. Wij zien deze motie namelijk als een excuusmotie voor het feit dat de indieners het parlement niet de volledige verantwoordelijkheid voor dat vervolgonderzoek willen geven.

De motie-Joldersma c.s. op stuk nr. 34 zullen wij wel steunen, hoewel wij het oneens zijn met de tweede en de derde overweging, omdat in het dictum al om meer informatie wordt gevraagd.

In stemming komt de motie-Vergeer-Mudde (28248, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Tichelaar c.s. (28248, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Tichelaar c.s. (28248, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie is verworpen met dezelfde stemverhouding als de vorige.

In stemming komt de motie-Tichelaar c.s. (28248, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie is verworpen met dezelfde stemverhouding als de vorige moties.

In stemming komt de motie-Joldersma c.s. (28248, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Joldersma c.s. (28248, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Slob c.s. (28248, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie is aangenomen met dezelfde stemverhouding als de vorige.

Naar boven