Aan de orde is de stemming over het wetsvoorstel Verzelfstandiging van Staatsbosbeheer (Wet verzelfstandiging Staatsbosbeheer) (24622).

De voorzitter:

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft mij meegedeeld dat zijn aanwezigheid in Brussel vandaag vereist was. Hij laat zich derhalve met leedwezen excuseren. Hij had de stemming gaarne bijgewoond.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Van Gennip (CDA):

Voorzitter! Het CDA moet tot de conclusie komen dat het wetsvoorstel een halfslachtig karakter heeft. Voor een echte externe verzelfstandiging als ZBO voldoet het niet aan het vereiste van maatschappelijke participatie in het bestuur. Tezelfdertijd wil de regering niet de logische consequentie trekken om terug te vallen op de formule van interne verzelfstandiging. Beide trajecten waren voor ons bespreekbaar, zij het met de door ons creatief aangegeven modaliteiten. Nu de regering onze alternatieven kennelijk niet bespreekbaar acht en toch externe verzelfstandiging wil doorzetten, wordt onzes inziens oneigenlijk gebruikgemaakt van de ZBO-formule. Bovendien wordt ten onrechte de breed gedragen lijn doorbroken van terughoudendheid met de stichting van ZBO's. Op grond van die eigen en specifieke overwegingen komt de CDA-fractie hier tot hetzelfde eindoordeel als de geestverwanten van de minister in de Tweede Kamer. Wij zullen onze steun aan dit wetsvoorstel niet kunnen geven.

De heer Pit (PvdA):

Voorzitter! U hebt opnieuw een brief, gedateerd 7 september jongstleden, gekregen van de gezamenlijke recreatieondernemingen Kalenberg over dit wetsvoorstel en de verstorende activiteiten van Staatsbosbeheer op de normale concurrentie. Mijn fractie heeft er serieus naar gekeken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat Staatsbosbeheer zelf de afgelopen week de nodige initiatieven heeft genomen om met de betrokken ondernemers in gesprek te komen en tot een oplossing te komen van de gerezen problemen, misverstanden, etc. De minister heeft bovendien toegezegd dat hij, indien dat nodig mocht blijken, handelend optreedt wanneer concurrentieverhoudingen verstorende activiteiten van Staatsbosbeheer echt belemmerend zouden zijn voor de normale marktwerking. Zoals ik de vorige keer al zei, zal onze fractie dan ook uit volle overtuiging voor dit wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV en de SP en de heer Hendriks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven