Vragen van het lid Krul (CDA) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over duidelijkheid over de toekomst van vuurtoren Lange Jaap (ingezonden 10 februari 2023).

Nader antwoord van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 24 april 2023). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2022–2023, nr. 1786.

Vraag 1

Zou u middels een tijdlijn inzicht willen verschaffen in de status van de verschillende onderzoeken met betrekking tot vuurtoren Lange Jaap?

Vraag 2

Zou u de uitkomsten van deze onderzoeken aan de Kamer willen doen toekomen?

Vraag 3

Wanneer komt er duidelijkheid over hoe de motie van Tjeerd de Groot en Van der Molen, over helderheid verschaffen over het lot van de vuurtoren Kijkduin, zal worden uitgevoerd?1

Vraag 4

Deelt u de opvatting dat uiterlijk aan het einde van dit kalenderjaar de verschillende mogelijke oplossingsrichtingen duidelijk moeten zijn zodat besluitvorming over de toekomst van de vuurtoren nog dit kalenderjaar kan plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

Nader antwoord

De rapporten over het funderingsonderzoek en het onderzoek naar het veiligstellen van de looproute zijn reeds als bijlagen meegestuurd bij de beantwoording van de vragen op 8 maart.

In het rapport «visuele inspectie op degradatie van de scheuren» is te lezen dat diverse kritische scheuren groter zijn geworden. Dit houdt in dat de scheuren helaas niet stabiel zijn. Op basis van de nulmeting van Nebest heeft TNO destijds een aantal kritische scheuren aangegeven die een gevaar zouden kunnen vormen voor de constructieve veiligheid van de Lange Jaap als deze sterk in omvang zouden toenemen. Of de groei van de scheurvorming consequenties heeft voor de constructieve veiligheid, wordt nader onderzocht. Pas daarna kan hier een oordeel over gegeven worden. Wanneer dit onderzoek precies is afgerond is nog niet bekend. Uw Kamer wordt zodra de uitkomsten bekend zijn, hierover geïnformeerd. Zoals reeds in de beantwoording van de Kamervragen aangegeven gaat zorgvuldigheid boven de gewenste snelheid.

Dit rapport wordt tevens openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/vuurtoren-lange-jaap.


X Noot
1

Kamerstuk 31 409, nr. 341.

Naar boven