Vragen van de leden Van Meenen (D66) en Kwint (SP) aan de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over de situatie op het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp en de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (ingezonden 2 juli 2021).

Mededeling van Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) (ontvangen 20 juli 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over de problematiek op het Tjalling Koopmans College en op de overige Scholen voor Persoonlijk Onderwijs?1 2 3 Zo ja, welke acties heeft u ondernomen naar aanleiding van deze berichtgeving?

Vraag 2

Hoe beoordeelt u dat bestuurder Mischa van Denderen probeert een «kennelijk zeer kritisch rapport over de kwaliteit en de financiën van zijn scholen» tegen te houden?

Vraag 3

Klopt het dat de bestuurder met zijn privéstichting, bedoeld voor zijn scholen, geld verstrekte voor onder andere een hypothecaire geldlening aan zijn twee zonen? Zo ja, heeft u mogelijkheden hier tegen op te treden en welke mogelijkheden zijn dat?

Vraag 4

Acht u dergelijke leningen wenselijk?

Vraag 5

Heeft u een beeld of er meerdere bestuurders zijn die op deze wijze geldleningen verstrekken? Zo ja, met hoeveel casussen bent u bekend en wat heeft u hiertegen gedaan?

Vraag 6

Hoe staat het momenteel met de kwaliteit van onderwijs op de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs?

Vraag 7

Is op de scholen sprake van een veilig schoolklimaat?

Vraag 8

Hoe beoordeelt u dat een docent van het Tjalling Koopmans College is geschorst nadat hij heeft gesproken met Omroep Fryslan?

Vraag 9

Klopt het dat op de genoemde school 22 van de 41 docenten het afgelopen jaar zijn vertrokken? Zo ja, wordt onderzocht waarom of bent u bereid dit te onderzoeken?

Vraag 10

Welke stappen neemt u om de situatie op de school zo snel mogelijk te verbeteren en een goed schoolklimaat voor leerlingen te waarborgen?

Mededeling

Op 2 juli jongsleden hebben de leden Van Meenen (D66) en Kwint (SP) van uw Kamer schriftelijke vragen gesteld over de situatie op het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp en de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (2021Z12518).

Tot mijn spijt is zorgvuldige beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk. Ik zal de vragen zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor het einde van het zomerreces beantwoorden.


X Noot
1

Trouw, d.d. 12 juni 2021, «School voor Persoonlijk Onderwijs opnieuw in opspraak: bestuurder gebruikt stichtingsgeld voor hypotheek kinderen», https://www.trouw.nl/onderwijs/school-voor-persoonlijk-onderwijs-opnieuw-in-opspraak-bestuurder-gebruikt-stichtingsgeld-voor-hypotheek-kinderen~bcb20468/

X Noot
2

Leeuwarder Courant, d.d. 1 juli 2021 «Leerlingen over Tjalling Koopmans College: sluit deze school maar», https://www.lc.nl/friesland/tytsjerksteradiel/Leerlingen-over-Tjalling-Koopmans-College-sluit-deze-school-maar-26887468.html

X Noot
3

Leeuwarder Courant, d.d. 17 juni 2021, «Onderwijsbond stapt naar de rechter om schorsing van docent Tjalling Koopmans College ongedaan te maken», https://www.lc.nl/friesland/tytsjerksteradiel/Vakbond-kort-geding-tegen-Tjalling-Koopmans-College-26890600.html

Naar boven