Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de grote zorgen van grote steden over de invoering van de Omgevingswet (ingezonden 28 april 2021).

Mededeling van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 12 mei 2021).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de grote zorgen van de grote steden over de invoering van de Omgevingswet?1

Vraag 2

Bent u bereid de stukken waarin de gemeenten hun zorgen uitspreken naar de Kamer te sturen, en de Kamer te informeren over de verschillende knelpunten die genoemd zijn?

Vraag 3

Hoe waardeert u de constatering van de gemeente Amsterdam dat bij een test de uitvoering van de wet dermate onder de maat was dat aan de meest minimale vereisten niet wordt voldaan?

Vraag 4

Klopt het dat het zelfs een grote gemeente als Amsterdam niet lukte om bij een proef simpele klussen zoals het regelen van een kapvergunning of de aanleg van zonnepanelen op een monumentaal pand tot een goed einde te brengen? Waar ligt dat aan?

Vraag 5

Welke maatregelen worden genomen om de gesignaleerde tekortkomingen op te lossen?

Vraag 6

Hoe worden genoemde knelpunten in het digitale stelsel (DSO) – niet op elkaar afgestemde ICT-systemen, niet voor iedereen toegankelijke ICT-systemen en een onoverzichtelijke database – aangepakt?

Vraag 7

Welke risico’s voor (grote) woningbouwprojecten voorziet u bij het van kracht worden van de Omgevingswet volgend jaar? Hoe gaat u deze beperken?

Vraag 8

Hoeveel tijd is nodig om de genoemde knelpunten te minimaliseren?

Mededeling

Op 26 april 2021 zijn door de leden Bromet (GroenLinks) en Minhas en Koerhuis (beiden VVD) vragen gesteld over het NRC-bericht «Nieuwe bouwcrisis dreigt door «onwerkbare» megawet» (kenmerk 2021Z07001 en 2021Z06986).

Op 28 april jl. zijn er over hetzelfde NRC-bericht vragen door het lid Bisschop (SGP) gesteld (kenmerk 2021Z07078).

Deze vragen houden nauw verband met het lopende overleg met de bestuurlijke partners over de implementatie van de Omgevingswet. Het is daarom helaas niet mogelijk om binnen de termijn van drie weken tot adequate beantwoording te komen.

Op woensdag 21 april heb ik met de bestuurlijke partners over de inwerkingtreding van de Omgevingswet gesproken. Doel daarvan is om de wet op een verantwoorde wijze in werking laten te treden en dat zorgvuldig te beoordelen. We hebben vastgesteld dat het op dat moment nog niet mogelijk was om daarover een conclusie te trekken. Op vrijdag 23 april heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van dit bestuurlijk overleg en over de voortgang van de implementatie.2

Op dit moment wordt samen met de koepels en met de bevoegde gezagen op een rij gezet wat er nodig is voor een verantwoorde inwerkingtreding. Eind mei is hierover een nieuw bestuurlijk overleg gepland. Na dit overleg zal ik uw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.


X Noot
1

NRC, Nieuwe bouwcrisis dreigt door «onwerkbare» megawet, 23 april 2021

X Noot
2

Kamerstuk 33 118, nr. 188.

Naar boven