Vragen van het lid Baudet (FvD) aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de 100 miljoen euro extra aan de WHO (ingezonden 21 april 2020).

Nader antwoord van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 21 juli 2020). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2019–2020, nr. 2567.

Vraag 4

Bent u bekend met het artikel «Cliniclowns krijgen veel meer betaald dan verpleegkundigen»?1 Is dit nog steeds het geval?

Antwoord 4

Ja, ik ben bekend met dit artikel.

Een vergelijking van salarissen van verpleegkundigen met salarissen van cliniclowns gaat echter mank. Niet alleen betreft het een compleet andere vakgebied. Ook de financiering verschilt. De ruim 95 cliniclowns in dienst van Stichting CliniClowns Nederland worden betaald volgens de eigen, niet publiek gefinancierde, cao van de stichting, welke is gebaseerd op de theater cao. Verpleegkundigen worden betaald op basis van publiek gefinancierde cao’s in de zorg. Binnen de zorg is sprake van verschillende cao’s. Voor verpleegkundigen binnen een algemeen ziekenhuis is dit de cao ziekenhuizen. Beginnend hbo-verpleegkundigen worden binnen de cao ziekenhuizen doorgaans ingeschaald in fwg-schaal 45 of 50. Het startsalaris van een ziekenverpleegkundige varieert daarmee afhankelijk van de inschaling tussen 2.250 en 2.600 euro. Daarbovenop kan sprake zijn van onregelmatigheidstoeslagen. Deze bedragen doorgaans enkele honderden euro’s per maand. Hiermee komt het totale salaris van een beginnend hbo-verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis uit tussen de circa 2.500 en 3.000 euro. Een ziekenhuisverpleegkundige kan door specialisatie of het uitvoeren van leidinggevende taken doorgroeien tot fwg-schaal 55 of soms zelfs fwg-schaal 60. Dit betekent een maximum salaris van circa 4.100 euro (FWG 55) of 4.700 euro (FWG 60) per maand exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Vraag 5

Deelt u de mening dat het uitermate wrang is dat er nu tot 100 miljoen Nederlands belastinggeld naar het buitenland stroomt voor «fysieke en mentale gezondheid», maar dat Nederlandse verpleegkundigen intussen vaak een benedenmodaal inkomen hebben?

Antwoord 5

Ten eerste is het niet correct dat er 100 miljoen euro wordt ingezet voor «fysieke en mentale gezondheid» in ontwikkelingslanden. Ten tweede liggen de salarissen van verpleegkundigen op basis van een volle werkweek op een vergelijkbaar niveau met andere overheidslonen, zoals bij de politie en in het onderwijs.

Het inkomen van verpleegkundigen is echter ook afhankelijk van het aantal uren dat zij werken. In de sector zorg en welzijn wordt met gemiddeld 27 uur per week relatief weinig uren per week gewerkt, waardoor het daarmee verdiende inkomen vanzelfsprekend lager uitvalt. Bij een volledige werkweek is het gegeven de huidige salarisniveaus uit de cao’s in de zorg voor vele verpleegkundigen in Nederland mogelijk tenminste modaal te verdienen.

Vraag 6

Hoeveel geld zou het kosten om in Nederland het niveau van testfaciliteiten als in Zuid-Korea op te zetten?

Antwoord 6

Dit is niet bekend. Wel wijs ik u erop dat het aantal testen per dag per miljoen inwoners in Zuid-Korea lager ligt dan in Nederland.

Vraag 7

Hoeveel zou het kosten om de draagkracht van de Nederlandse intensive care binnen nu en een jaar naar 3.000 IC-bedden inclusief personeel te brengen, waarbij de kwaliteit van de zorg op het hoogste niveau ligt?

Antwoord 7

Op 30 juni jl. heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) het «Opschalingsplan COVID-19» opgeleverd, waarin onder meer de opschaling van de IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen naar 1.700 IC-bedden is uitgewerkt. De Minister van Medische Zorg en Sport heeft dit plan op diezelfde dag, vergezeld van een reactie, aan uw Kamer gestuurd (Kamerstuk 25 295, nr. 455). De LNAZ is ook gevraagd om een aanvullend plan uit te werken voor de verdere additioneel flexibele opschaling naar 3.000 IC-bedden ingeval van een nieuwe, grote golf aan COVID-patiënten. Naar verwachting worden de uitkomsten hiervan in september opgeleverd. De doorrekening van alle kosten in de verschillende fases van de opschaling van de IC-capaciteit volgt op korte termijn.

Vraag 17

Aan welke WHO-adviezen heeft Nederland zich wel gehouden en aan welke WHO-adviezen niet?

Antwoord 17

De WHO heeft zeer uitgebreide technische richtlijnen op 16 verschillend onderwerpen, zoals risico communicatie, opzetten van onderzoeksprotocollen en infectiepreventie https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance. Nederland gebruikt deze richtlijnen, en de richtlijnen van het Europese Centrum voor Preventie en Infectieziektenbestrijding (ECDC) om het eigen beleid op te baseren. Het is geen kwestie van je wel of niet houden aan adviezen maar aan het toepassen van adviezen binnen de nationale context.


X Noot
1

Vrijheid in de Zorg, d.d. 21 november 2017, online raadpleegbaar via https://vrijheidindezorg.nl/2017/11/cliniclowns-krijgen-meer-betaald/.

Naar boven