Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht dat migranten van Sea Watch welkom zijn in Nederland (ingezonden 7 januari 2019).

Antwoord van Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid), mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat (ontvangen 23 januari 2019).

Vraag 1 t/m 4

Heeft u toegezegd migranten van het schip «Sea Watch» te gaan opvangen?1 Zo ja, hoeveel migranten betreft dit?

Wat bezielt u deze gelukszoekers naar Nederland te halen, temeer omdat de migranten uit Libische wateren zijn gehaald?

Beseft u dat u met deze actie de volgende schakel in het mensensmokkel netwerk bent?

Denkt u dat het helpt de migrantenstroom te stoppen nu u zelf weer bevestigt dat een door mensensmokkelaars geregelde boottocht erin resulteert dat men naar een West Europese verzorgingsstaat wordt gebracht?

Antwoord 1 t/m 4

Zoals ik in de brief van 14 januari aan uw Kamer en tijdens het mondeling vragenuur op 15 januari heb gemeld, onderschrijf ik de plicht om mensenlevens op zee te redden.2 Wel acht ik het zaak dat dergelijke operaties niet bijdragen aan het in stand houden van de criminele activiteiten van mensensmokkelaars die, geholpen door dit soort goed bedoelde acties, mensenlevens op het spel blijven zetten.

De inzet van de integrale migratieagenda van het kabinet alsmede de alomvattende benadering van de Europese Unie is er onder meer op gericht om de ongecontroleerde migratiestromen naar Europa onder controle te krijgen en mensensmokkel tegen te gaan. Dit werpt zijn vruchten af, gezien de sterk gedaalde instroom. Zoals Frontex heeft gerapporteerd, is het aantal illegale aankomsten in 2018 25% lager dan in 2017 en zelfs 92% lager ten opzichte van 20153.

Vraag 5

Realiseert u zich dat het u meestal niet lukt afgewezen asielzoekers aantoonbaar uit Nederland te laten vertrekken en u met deze actie dus illegaliteit bevordert, mocht u afwijken van uw gewoonte om iedereen een verblijfsvergunning te geven?

Antwoord 5

Het beeld dat alle asielzoekers die een aanvraag indienen een verblijfsvergunning krijgen herken ik niet. Graag wijs ik u op de rapportages die in dit verband met regelmaat met uw Kamer worden gedeeld. Wel erken ik dat terugkeer geen eenvoudig proces is. Daar heb ik ook vaak met uw Kamer over van gedachten gewisseld.

In het geval van de zes migranten die Nederland overneemt van Malta en de afhandeling van eventuele asielaanvragen, verwijs ik u kortheidshalve naar de brief van 14 januari jl.

Vraag 6

Bent u bereid dit ondoordachte besluit terug te draaien, het schip Sea Watch onmiddellijk aan de ketting te leggen en over te gaan tot een volledige asielstop? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Dit besluit zal ik niet terugdraaien. Ook zie ik op dit moment geen grond om het betreffende schip aan de ketting te laten leggen. Wel heb ik de Europese Commissie laten weten dat Nederland, zonder concreet perspectief op een structurele oplossing, in het vervolg niet meer zal deelnemen aan ad hoc maatregelen in het kader van de ontscheping. Hieruit volgt tevens dat Nederland in principe geen migranten meer overneemt van de Sea Watch 3.

Ten aanzien van een eventuele asielstop verwijs ik naar mijn reacties op eerdere suggesties.4


X Noot
1

Telegraaf, 3 januari 2019

X Noot
2

Zie Kamerstuk 32 317, nr. 535 d.d. 14 januari 2019.

X Noot
4

Zie o.a. Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 2111 en Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018–2019, 1058.

Naar boven