Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Buitenlandse Zaken over een in Nederland opgepakte Marokkaanse Rif-activist (ingezonden 16 maart 2018).

Antwoord van Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 23 april 2018). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 1658.

Vraag 1

Kent u het bericht «Rif-activist opgepakt in Nederland»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat een 28-jarige Marokkaanse Rif-activist eerder deze maand tijdens een politiecontrole in Rotterdam is opgepakt? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

Antwoord 2

Zoals uw Kamer bekend is, ga ik in beginsel niet in op individuele gevallen.

Vraag 3, 4

Deelt u de opvatting dat Rif-activisten in Marokko niet kunnen rekenen op een eerlijk proces?

Deelt u de opvatting dat zolang een eerlijk proces niet gegarandeerd is, Rif-activisten niet naar Marokko teruggestuurd dienen te worden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3, 4

Uit de mij bekende informatie kan ik niet in zijn algemeenheid afleiden dat zogenoemde Rif-activisten niet kunnen rekenen op een eerlijk proces. De vraag of er aanleiding is een individuele uitzetting ontoelaatbaar te achten zal per geval beoordeeld moeten worden. Zoals eerder is aangegeven in antwoord op vragen van het lid Karabulut, Azarkan en Kuzu heeft de voormalige Minister van Buitenlandse Zaken op 28 november jl. bij de Marokkaanse Minister van Buitenlande Zaken het belang benadrukt van een eerlijke procesgang.


X Noot
1

Rif-activist opgepakt in Nederland, http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/03/06/rif-activist-opgepakt-in-nederland, 6 maart 2018.

Naar boven