Vragen van de leden Hijink en Van Kent (beiden SP) aan de Ministers van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de dreigende overname van AkzoNobel door PPG Industries (ingezonden 13 april 2017).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 28 april 2017).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat investeerder Elliott binnen een half jaar na aankoop van aandelen in AkzoNobel het aftreden van de voorzitter van de Raad van Commissarissen eist omdat deze niet instemt met de verkoop van het bedrijf?1

Vraag 2

Is het naar uw mening realistisch deze eis op te vatten als in het belang van het voortbestaan van het bedrijf?

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat Elliott prijsgevoelige informatie heeft doorgespeeld naar PPG Industries? Zo ja, hoe beoordeelt u dit gedrag?

Vraag 4

Deelt u de mening dat (groot)aandeelhouders naast rechten ook plichten hebben ten aanzien van de continuïteit van het bedrijf waarvan zij mede-eigenaar zijn?

Mededeling

Recentelijk heb ik vier sets vragen ontvangen die ingaan op de mogelijke overnames van AkzoNobel en Unilever. Het gaat daarbij om de volgende vragen:

  • Op 27 maart jl. van de leden Hijink en Van Kent (beiden SP) over de dreigende overname van AkzoNobel door PPG Industries (kenmerk 2017Z04066).

  • Op 7 april jl. van het lid Hijink (SP) over de verkoop van een bedrijfstak door Unilever (kenmerk 2017Z04688).

  • Op 13 april jl. van de leden Paternotte (D66) en Bruins (ChristenUnie) over het bericht «Unilever is straks misschien niet meer Nederlands» (kenmerk 2017Z04996).

  • Op 13 april jl. van de leden Hijink en Van Kent (beiden SP) over de dreigende overname van AkzoNobel door PPG Industries (kenmerk 2017Z04997).

Daarnaast heeft de vaste commissie voor Economische Zaken mij verzocht uw Kamer te informeren over de overnames van Unilever en AkzoNobel (2017Z04925).

Vanwege nog lopende interdepartementale afstemming kunnen bovenstaande vragen en het commissieverzoek niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar de beantwoording van de vragen en de reactie op het verzoek medio mei aan uw Kamer te versturen.

Naar boven