Vragen van het lid Verhoeven (D66) aan de Minister van Economische Zaken over het
bericht «Restaurantje spelen in eigen huis» (ingezonden 11 november 2015).
Antwoord van Minister Kamp (Economische Zaken), mede namens de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (ontvangen 15 december 2015)
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat de Europese horecabranche Hotrec aanvullende regelgeving
wil voor deeleconomiebedrijven, zoals het nieuwe platform Air Drink´n Dine (Airdnd)?1
Vraag 2
Zijn deelnemers van Airdnd volgens u hobby-chefs of professionele chef-koks? Waar
ligt volgens u de grens?
Antwoord 2
Zie mijn antwoord op vraag 3.
Vraag 3
Bent u van mening dat de deelnemers van Airdnd zich moeten houden aan alle regels
die gelden voor een horecaondernemer, zoals hygiënecodes, brandveiligheidsvoorschriften
en belastingaangiften? Zo ja, hoe wilt u dit handhaven?
Antwoord 3
De deeleconomie ontwikkelt zich, onder meer door het toenemende gebruik van digitale
platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen, in een hoog tempo. In algemene
zin, en ook in het geval van AirDnD, draagt de deeleconomie bij aan innovatie en economische
en maatschappelijke dynamiek. Zo leiden deeleconomie-initiatieven tot nieuwe verdienmodellen
en bedrijvigheid en kunnen ze de saamhorigheid in buurten versterken of eenzaamheid
terugdringen. Ik wil deze initiatieven dan ook zoveel mogelijk de ruimte geven. Tegelijkertijd
geldt dat per geval goed bekeken moet worden of publieke belangen, zoals leefbaarheid
en een gelijk speelveld, nog adequaat zijn geborgd.
Zo kan er bij thuiskoken sprake zijn van een kleinschalige, meer informele of besloten
variant, maar kan er ook een meer professionele en publiek toegankelijke situatie
ontstaan waarbij er frequenter en voor meer (niet-bekende) personen wordt gekookt,
al dan niet tegen een bepaalde vergoeding. Hierdoor gaan publieke belangen als voedselveiligheid,
brandveiligheid en mogelijke problemen als overlast in de buurt een grotere rol spelen.
Voor thuisrestaurants geldt wet- en regelgeving. Zo is op het terrein van voedselveiligheid
via de Algemene Levensmiddelenwetgeving ((EG) 178/2002) vastgelegd wat onder een levensmiddelenbedrijf
wordt verstaan. Een levensmiddelenbedrijf moet dan voor wat betreft de voedselveiligheid
voldoen aan de hygiënevoorschriften zoals vastgelegd in Europese regelgeving. De NVWA
(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is de toezichthouder en beoordeelt of er
sprake is van een levensmiddelenbedrijf en gaat na of het thuisrestaurant aan betreffende
hygiëneregels voldoet.
Daarnaast dient een thuisrestaurant, indien er alcohol wordt geschonken, ook een Drank-
en Horecawetvergunning aan te vragen bij de gemeente. Vanuit de Drank- en Horecawet
en het besluit eigen inrichtingen Drank- en Horecawet gelden dan specifieke eisen.
Verder zijn thuisrestaurants belastingplichtig.
Het is in eerste instantie aan de toezichthouders zoals de NVWA om te beoordelen wanneer
een initiatief kan worden gezien als informeel dan wel een meer professioneel karakter
heeft en aan welke eisen een dergelijk initiatief als gevolg daarvan moet voldoen.
Ik zal gezien de ontwikkelingen rondom dit onderwerp de situatie blijven monitoren
en bij eventuele onduidelijkheden in gesprek gaan met belanghebbenden.
Vraag 4
Deelt u de mening van Hotrec dat er aanvullende regelgeving moet komen voor deeleconomie-initiatieven
zoals Airdnd? Zo ja, hoe zou deze aanvullende regelgeving er dan volgens u uit moeten
zien?
Antwoord 4
Wat betreft deeleconomie-initiatieven vind ik dat de overheid niet te snel in de reflex
van aanvullende regelgeving moet schieten, maar eerst goed moeten kijken of het borgen
van publieke belangen niet binnen bestaande kaders opgelost kan worden. Gezien de
diversiteit aan deeleconomie-initiatieven vind ik het niet wenselijk om op voorhand
te stellen dat er algemene regelgeving moet komen. Immers, de horecamarkt heeft andere
kenmerken en kent andere bestaande wet- en regelgeving dan bijvoorbeeld de taximarkt.
Ik ben dan ook meer voorstander van een case-by-case aanpak. Hierbij kan per deeleconomie-initiatief
gekeken worden binnen welke grenzen er ruimte kan worden gegeven en of er, om publieke
belangen te borgen, aanvullende regels nodig zijn dan wel verduidelijking van bestaande
regels.
Voor het einde van het jaar zal ik u verder informeren over dit thema.
Vraag 5
Kunt u een uitgebreide reactie geven op het tienstappenplan van Hotrec?
Antwoord 5
Het plan van Hotrec gaat vooral over de inpassing van deeleconomie-initiatieven voor
particuliere verhuur voor toeristen, bijvoorbeeld via platformen zoals Airbnb en Wimdu.
Eerder heb ik toegezegd uw Kamer voor het einde van het jaar te informeren over de
resultaten van mijn verkenning naar deze casus2.