Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Alternatieve arbeidsinkomensquote is momenteel relatief laag» (ingezonden 29 april 2016).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 24 mei 2016).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Alternatieve arbeidsinkomensquote is momenteel relatief laag»?1

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de uitkomsten van dit onderzoek dat de lonen de afgelopen jaren harder hadden kunnen stijgen en dat beloningen voor werknemers en zelfstandigen zijn achtergebleven?

Vraag 3

Wat is volgens het kabinet de verklaring voor het achterblijven van de loonstijging en de daling van het Alternatieve arbeidsinkomensquote (AIQ)?

Vraag 4

Is het achterblijven van de loonstijging onderwerp van gesprek geweest tussen het kabinet en de sociale partners bij de totstandkoming van het sociaal akkoord in 2013, of daarna?

Vraag 5

Bent u bereid aan te dringen bij de werkgevers om de lonen te laten stijgen?

Vraag 6

Kunt u, zo nodig in samenwerking met De Nederlandsche Bank (DNB) en/of het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), aangeven hoe de ontwikkeling van het alternatieve arbeidsinkomensquote eruit ziet vanaf 1985 bij de volgende varianten:

  • voor de publieke en private sector afzonderlijk;

  • in verhouding tot de ontwikkeling van de inkomensongelijkheid;

  • wanneer de sector financiële dienstverlening wordt uitgezonderd van de berekening van het AIQ;

  • wanneer de 5% hoogste inkomens wordt uitgezonderd van de berekening van het AIQ;

  • wanneer alle zelfstandigen worden uitgezonderd van de berekening van het AIQ?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen met het nummer 2016Z08839 van het lid Voortman (GroenLinks) en de Kamervragen met het nummer 2016Z08921 van de leden Nijboer en Kerstens (beide PvdA) over het bericht «Alternatieve arbeidsinkomensquote is momenteel relatief laag» niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is omdat nadere afstemming is vereist met CPB, CBS en DNB.

Naar boven