Vragen van de leden Oskam en Omtzigt (beiden CDA) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over de business case om de rechtbank Almelo half te ontmantelen (ingezonden 5 oktober 2015).

Antwoord van Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 12 oktober 2015).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de motie Slob/Samsom, die lokale overheden vraagt mee te denken over alternatieven voor de uitkleding van de rechtbank?1

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van de motie-Slob/Samsom waarin onder andere wordt gesteld dat een goed onderbouwd besluit over de inkrimping en locatie van rechtbanken pas mogelijk is als onder meer lokale overheden tijd en ruimte hebben gekregen voor het ontwikkelen van alternatieve plannen.

Vraag 2 t/m 6

Bent u ervan op de hoogte dat de politiek in Almelo al weken probeert de business case om Almelo uit te kleden, te ontvangen?2

Deelt u de mening dat het nogal lastig, zo niet onmogelijk is, om mee te denken als je het oorspronkelijke plan en de business case niet kent?

Bestaat er een business case met een onderbouwde beoogde bezuiniging door het verplaatsen van zittingen uit Almelo?

Wilt u bevorderen dat de lokale bestuurders (in ieder geval het college van burgemeester en wethouders van Almelo) per ommegaande de beschikking krijgen over de business case die ten grondslag ligt aan de plannen rond de rechtbank Almelo?

Bent u bereid de business case openbaar te maken?

Antwoord 2 t/m 6

De rechtspraak heeft, zo heeft de Raad voor de rechtspraak (hierna: Raad) mij meegedeeld, voor de voorgenomen huisvestingplannen met betrekking tot Almelo geen business case opgesteld.

Op basis van de ambities verwoord in het Meerjarenplan van de rechtspraak 2015–2020 zijn ramingen gemaakt met betrekking tot de huisvestingsplannen. In deze financiële raming zijn de huurlasten en exploitatiekosten de belangrijkste elementen. Om overeenstemming te bereiken met ramingen die ten grondslag liggen aan vergelijkbare meerjarenramingen bij de rijksoverheid, heeft de Raad de opgestelde ramingen onder andere gebaseerd op referentieprojecten, rekenregels van het Rijksvastgoedbedrijf en bestaande contracten. Alleen voor het arrondissement Limburg is een business case opgesteld.

De Raad heeft mij laten weten dat in de gesprekken met lokale bestuurders de gegevens waarvan is uitgegaan bij de raming voor Almelo zijn gedeeld.

Vraag 7

Kunt u deze vragen voorafgaand aan het rondetafelgesprek locatiebeleid rechtspraak voorzien op 8 oktober a.s. beantwoorden?

Antwoord 7

De vragen zijn voor de hoorzitting beantwoord.


X Noot
1

Kamerstuk 34 300 nr. 20

X Noot
2

Twentse raadsfracties dreigen met Wob-verzoek, stukken rechtbank Almelo moeten openbaar, http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=227553)wo

Naar boven