Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het bericht «Uitgelegde kippen vaak als oud vuil behandeld» (ingezonden 24 maart 2016).

Mededeling van Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) (ontvangen 5 april 2016).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het rapport van de Dierenbescherming «Uitgelegde hennen op transport? Hou het kort!»?1

Vraag 2

Bent u bereid uw afkeuring uit te spreken over de misstanden?

Vraag 3

Wat gaat u doen om misstanden te voorkomen?

Vraag 4

Bent u bereid om met de sector af te spreken om het slachttransport beperkt te houden tot maximaal vier uur?

Vraag 5

Bent u bereid om een dierenwelzijnscursus verplicht te stellen voor de vangploeg?

Vraag 6

Bent u bereid een dierenwelzijnsinspecteur toe te laten zien op de vangwerkzaamheden?

Vraag 7

Kunt u aangeven welk percentage van de kippen voor, tijdens of na het slachttransport botbreuken of andere verwondingen oploopt? In hoeveel van de gecontroleerde gevallen komt het sterftecijfer boven de 0,5% en/of het cijfer van het aantal gewonde kippen boven de 2%?

Vraag 8

Kunt u aangeven welk deel van de Nederlandse legkippen langer dan vier uur op transport gaat naar de slachterij?

Vraag 9

Onderschrijft u – gezien het rapport – dat er meer toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het vangen en laden van pluimvee moet komen? Onderschrijft u dat keuringsdierenartsen van de NVWA eigenlijk standaard bij het vangen en laden van slachtkippen aanwezig moeten zijn? Bent u bereid extra budget voor de NVWA vrij te maken?

Vraag 10

Bent u bereid met inkopers van producten met leghennen te overleggen teneinde een fatsoenlijke prijs en een beter dierenwelzijn te borgen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de vragen van de leden Thieme (PvdD), Van Gerven (SP) en Van Dekken (PvdA) over de behandeling van uitgelegde hennen (ingezonden 24 maart 2016) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord. Het betreft de vragen met als kenmerk respectievelijk 2016Z06134, 2016Z06135 en 2016Z06136.

De reden van uitstel is dat het verkrijgen van alle benodigde informatie meer tijd kost. Ik zal u de beantwoording zo spoedig mogelijk doen toekomen.

Naar boven