Vragen van het lid Tanamal (PvdA) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het niet zorgvuldig omgaan met het medisch beroepsgeheim door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) (ingezonden 28 januari 2016).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 23 maart 2016).

Vraag 1

Kent u het bericht «UWV rommelt nog steeds met medisch beroepsgeheim»? 1

Vraag 2

Herkent u zich in het beeld dat UWV-medewerkers, die hiertoe niet bevoegd zijn, nog altijd vragen naar medische informatie en deze ook verwerken?

Vraag 3

Herkent u zich in het beeld dat vertrouwelijke medische gegevens nog altijd gemakkelijk zijn in te zien door UWV-medewerkers die hiertoe niet bevoegd zijn?

Vraag 4

Herinnert u zich eerdere vragen over de privacyschending door medewerkers van het UWV?2

Vraag 5

Heeft u, zoals toegezegd tijdens de beantwoording van die vragen, opheldering gevraagd aan het UWV over het schenden van de privacywetgeving door medewerkers van het UWV? Zo ja, wat zijn hiervan de uitkomsten? Zo nee, wanneer gaat u dit alsnog doen?

Vraag 6

Zijn alle maatregelen die het UWV in 2013 zou implementeren om privacyschendingen te voorkomen, en aan de Kamer zijn toegezegd, ook daadwerkelijk doorgevoerd? Zo nee, kunt u toelichten waarom en welke maatregelen niet zijn ingevoerd?

Vraag 7

Vindt u dat de privacy van burgers bij het UWV momenteel voldoende gewaarborgd is? Zo ja, kunt u toelichten waarom u dit vindt? Zo nee, kunt u aangeven hoe de privacy van burgers beter gewaarborgd kan worden?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Tanamal (PvdA) over het niet zorgvuldig omgaan met het medisch beroepsgeheim door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is omdat ik voor de beantwoording relevante informatie verwacht van het UWV over de opvattingen van de Autoriteit Persoonsgegevens in deze.


X Noot
2

Tweede Kamer, Handelingen 2014–2015, nr. 16, item 4

Naar boven