Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over het uitblijven van luchtsteun in Srebrenica (ingezonden 30 juni 2015).

Mededeling van Minister Hennis – Plasschaert (Defensie), mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 29 juli 2015).

Vraag 1

Kent u het bericht «Nederland wist niet van einde luchtaanvallen op Servische doelen»?1

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in mei 1995 afspraken om de bombardementen op Servische doelen op te schorten? Indien neen, kunt u aangeven wat u bekend is over (eventueel) gemaakte afspraken om geen luchtaanvallen meer uit te voeren?

Vraag 3

Is het waar dat de genoemde afspraak niet is gecommuniceerd met Nederland? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Indien ja, hoe is dit mogelijk?

Vraag 4

Bent u bekend met documenten van genoemde landen waarin het besluit om de bombardementen op Servische doelen op te schorten wordt genoemd? Indien neen, bent u bereid inzage in dergelijke documenten te vragen aan uw collega’s in Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en de Kamer hierover te informeren?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) over de uitzending «Waarom Srebrenica moest vallen» (kenmerk 2015Z14019, ingezonden op 13 juli 2015), en de vragen van het lid Van Bommel (SP) over het uitblijven van luchtsteun in Srebrenica (kenmerk 2015Z12958, ingezonden 30 juni 2015) wil ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, meedelen dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De reden hiervoor is dat het verkrijgen van de voor een adequate beantwoording van de vragen benodigde informatie meer tijd vergt.

De beantwoording van de vragen zal worden meegenomen in de kamerbrief over Srebrenica, waarom het lid Ten Broeke verzocht heeft (uw brief van 30 juni, met kenmerk 2015Z13021).

Zodra de benodigde informatie beschikbaar is, zal de kamerbrief u toegaan.


X Noot
1

Nederland wist niet van einde luchtaanvallen op Servische doelen, http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/29/nederland-wist-niet-van-einde-luchtaanvallen-op-servische-doelen/, 29 juni 2015.

Naar boven