Vragen van het lid Sjoerdsma (D66) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat België de politiesamenwerking met Burundi en steun aan verkiezingen opschort (ingezonden 12 mei 2015).

Antwoord van Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) mede ondertekend door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (ontvangen 27 mei 2015).

Vraag 1 t/m 8

Bent u bekend met het bericht «België schort politiesamenwerking met Burundi en steun aan verkiezingen op»?1

Deelt u de mening dat het aanhoudende geweld en de veiligheidssituatie in Burundi zorgwekkend is?

Hebben politieagenten die zijn opgeleid door de politiesamenwerking tussen België en Nederland enerzijds en de Burundese politie anderzijds geschoten op burgers, waarbij geen sprake was van zelfverdediging?

Deelt u de mening van de Belgische vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking dat de politiesamenwerking tussen België en Nederland enerzijds en de Burundese politie anderzijds moet worden opgeschort? Zo ja, waarom en welk effect denkt u dat de opschorting te weeg zal brengen? Zo nee, waarom niet?

Bent u van plan om andere bilaterale steun aan Burundi op te schorten?

Gaat u nog andere maatregelen nemen om het verkiezingsgeweld te stoppen?

Heeft de Belgische vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo contact met u opgenomen over de opschorting van de politiesamenwerking? Zo ja, wat is er uit dat contact gekomen?

Kunt u deze vragen zo snel mogelijk beantwoorden gezien de zorgwekkende ontwikkelingen in Burundi?

Antwoord 1 t/m 8

De schriftelijke vragen van het lid Sjoerdsma (D66), vraagnummer 2015Z08596, zijn beantwoord middels de brief «Reactie op commissieverzoek inzake situatie in Burundi en antwoord op vragen van de leden Van Laar en Servaes, Sjoerdsma en Mulder, Knops en Omtzigt» (Kamerstuk 29 237, nr. 163).

Naar boven