Vragen van het lid Dik-Faber (ChristenUnie) aan de Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport over de Levenseindekliniek (ingezonden 28 januari 2015).

Antwoord van Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 12 maart 2015). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 1328.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de Levenseindekliniek?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het zorgelijk en verontrustend is dat de Levenseindekliniek opnieuw in opspraak is gekomen?

Antwoord 2

Mijn standpunt op de derde melding van de Levenseindekliniek die de Regionale toetsingscommissie euthanasie als «onzorgvuldig» heeft beoordeeld heb ik gegeven in een reactie op Kamervragen van Kamerlid Arib (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 1270).

Vraag 3

Wilt u naar aanleiding van deze casus in gesprek gaan met Levenseindekliniek?

Antwoord 3

Zoals ik in reactie op eerdergenoemde Kamervragen heb aangegeven, is het nu aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie om deze melding vanuit hun afzonderlijke bevoegdheden te beoordelen. Ik acht het niet opportuun om over deze casus in gesprek te gaan met de Levenseindekliniek.

Vraag 4

Bent u thans van mening dat er wel een onafhankelijk, niet in opdracht van de Levenseindekliniek uitgevoerd onderzoek moet komen naar het functioneren van de Levenseindekliniek? Zo ja, wanneer wilt u dit onderzoek in gang zetten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

In mijn reactie op de eerdergenoemde Kamervragen heb ik aangegeven waarom ik van mening ben dat er geen aanvullend onderzoek naar de Levenseindekliniek hoeft te komen.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Arib (PvdA), ingezonden 21 januari 2015 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 1270).


X Noot
1

«Levenseindekliniek opnieuw in opspraak» 19 januari 2015, http://nos.nl/artikel/2014100-levenseindekliniek-opnieuw-in-opspraak.html

Naar boven