Vragen van de leden De Liefde en Lodders (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van
Economische Zaken over vleesaanbiedingen onder 4,12 euro per kilo zonder dierenwelzijnskeurmerk
(ingezonden 21 januari 2015).
Antwoord van Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 10 maart 2015).
Vraag 1, 2, 3, 4
Waarom heeft u op basis van een persbericht van Wakker Dier1 uitspraken gedaan over het uitbannen van vleesaanbiedingen onder de 4,12 euro per
kilo?2
Waarom baseert u uw beleid op de cijfers van Wakker Dier, zonder deze te verifiëren?3
Waarom hanteert u dezelfde definitie als Wakker Dier, namelijk een verkoopprijs onder
de 4,12 euro en zonder dierenwelzijnskeurmerk?
Kunt u aangeven op basis van welke cijfers u uw beleid baseert tegen de verkoop van
vlees onder 4,12 euro per kilo en zonder dierenwelzijnskeurmerk?
Antwoord 1, 2, 3, 4
Zoals ik heb aangegeven in mijn brief van 14 januari 2015 (Kamerstuk 31 532, nr. 144), vind ik het een zorgelijke zaak indien het aantal kiloknallers in supermarkten
stijgt. Het hanteren van aanbiedingen voor vlees, waarbij het product soms zeer voordelig
in de winkelschappen wordt aangeboden. vind ik om meerdere redenen onwenselijk. Zo
kan hiervan het signaal uitgaan dat vlees een stuntartikel is, terwijl ik vind dat
voor kwalitatief goed vlees een redelijke prijs moet worden betaald. Daarnaast kan
er, wanneer de marges te klein worden, in de keten druk ontstaan om de grenzen van
hetgeen wettelijk toegestaan is op te zoeken, zowel in termen van dierenwelzijn als
voedselveiligheid.
Vraag 5, 6, 7
Hoeveel vleesaanbiedingen waren er bijvoorbeeld in 2013 en 2014? Hoeveel daarvan waren
een aanbieding die voldoet aan de Wakker Dier-prijsgrens van 4,12 euro per kilo?
Welk percentage van het totaal verkochte vlees in supermarkten is onder de 4,12 euro
en zonder dierenwelzijnskeurmerk verkocht?
Wat vindt u ervan dat Wakker Dier alle vlees- en pluimveesectoren over één kam scheert?
Antwoord 5, 6, 7
Het Ministerie van Economische Zaken voert geen eigen onderzoek uit naar aanbiedingen
in supermarkten. Zoals ik ook heb aangegeven in mijn brief van 14 januari 2015 zijn
de resultaten van het onderzoek van Wakker Dier voor mij niet verifieerbaar.
Vraag 8
Deelt u de mening dat het vreemd is om één verkoopprijs voor alle soorten vlees te
hanteren, terwijl sommige vleessoorten een lagere inkoopprijs hebben dan andere en
daardoor ook tegen een lagere prijs aan consumenten verkocht kunnen worden?
Antwoord 8
Ja, ik deel de mening dat differentiatie in inkoopprijs van vlees kan leiden tot differentiatie
in de verkoopprijs.
Vraag 9, 10
Kunt u reageren op de berekening dat het percentage vleesaankopen onder de 4,12 euro
per kilo en zonder dierenwelzijnskeurmerk zo’n 0,8% van de totale vleesaankopen in
2014 bedraagt?4 Indien u op een ander percentage uitkomt, kunt u dan aangeven op welke wijze dit
berekend is en welke cijfers daarvoor als input zijn gehanteerd?
Deelt u de mening dat u de veesector geen dienst heeft bewezen, omdat Wakker Dier
de hele sector zwartmaakt, terwijl het slechts om zo’n 3,1% van alle vleesaanbiedingen
in 2014 gaat, en dus 96,9% van de aanbiedingen volgens Wakker Dier wel prima vlees
is? Zo nee, kunt u dan gemotiveerd en met cijfers gestaafd toelichten waarom u het
niet met deze uitspraak eens bent?
Antwoord 9, 10
Ik verwijs u naar het antwoord op vraag 5, 6 en 7.
Vraag 11
Hoe kijkt u aan tegen het afprijzen van vleesproducten in supermarkten omdat deze
bijvoorbeeld dichtbij de houdbaarheidsdatum zijn? Zijn dit wat u betreft ook vleesaanbiedingen
onder de 4,12 euro per kilo zonder dierenwelzijnskeurmerk die u wilt uitbannen? Hoe
rijmt u dergelijke aanbiedingen met de wens voedselverspilling tegen te gaan? Vindt
u de verkoop van vlees onder de 4,12 euro per kilogram mét een dierenwelzijnskeurmerk
wel acceptabel?
Antwoord 11
Zoals ik in mijn antwoord op vraag 1, 2, 3 en 4 heb aangegeven, vind ik de strategie
waarbij vlees als stuntartikel wordt gebruikt onwenselijk. In de situatie van het
afprijzen van vlees en vleesproducten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten,
is er echter sprake van het voorkomen van voedselverspilling. Ik juich het toe als
de detailhandel zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan.
X Noot
3Brief 14 januari 2015, Trendbreuk in het aantal aanbiedingen «kiloknallers»
X Noot
4Berekend op basis van cijfers van GfK en Wakker Dier.