Vragen van de leden Berndsen-Jansen en Schouw (beiden D66) aan de Ministers van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over extra maatregelen tegen terreur (ingezonden 26 januari 2015).

Antwoord van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), mede namens de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie (ontvangen 05 februari 2015)

Vraag 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14

Bent u bekend met het bericht dat de Franse regering meer dan 700 miljoen euro uittrekt voor de bestrijding van terrorisme?1

Kunt u uiteenzetten welke extra (veiligheids-)maatregelen tegen terrorisme er tot nu toe in Nederland zijn genomen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs?

Welke stappen moeten er nog gezet worden om de bescherming van kwetsbare plekken te garanderen?2

Kunt u garanderen dat de politie reeds adequaat kan reageren, bijvoorbeeld wat betreft de aanrijtijden, voldoende capaciteiten en uitrusting voor de bestrijding van terrorisme?

Welke stappen worden nog of zijn al door u genomen voor extra maatregelen bij synagogen en joodse centra, moskeeën of andere mogelijke doelwitten van terrorisme of geweld?

Kunt u het stappenplan van de duidelijk zichtbare en ook minder zichtbare veiligheidsmaatregelen welke genomen zijn om kwetsbare plekken te beschermen delen met de Kamer?

Hoeveel tijd heeft u nog nodig om de 9 nieuwe maatregelen van het Actieprogramma te realiseren?

Bent u bekend met het bericht dat de Franse inlichtingendiensten de komende drie jaar worden uitgebreid met 2.680 banen?3

Is het waar dat de Nederlandse inlichtingendiensten op dit moment niet worden uitgebreid met extra banen? Zo ja, ziet u dit wel gebeuren op korte termijn? Zo nee, hoeveel extra banen worden er gecreëerd?

Welke stappen heeft u tot nu toe genomen om te kunnen garanderen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voldoende capaciteit heeft om zijn taken adequaat uit te oefenen? Is dit ook voldoende om een potentiële groei van een aantal terroristen aan te kunnen?

Komt Nederland net als Frankrijk ook met een registratiemethode voor terreurverdachten?4

Kunt u uiteenzetten hoe de AIVD toch in staat is de nodige personen te volgen ondanks dat er geen extra budget hiervoor vrijgemaakt is?

Kunt u uiteenzetten hoe de communicatie verloopt tussen Nederland en omringende landen omtrent de bestrijding van terreur en hoe is deze u deze communicatie versterkt tot nu toe?

Klopt het dat er onvoldoende samenwerking was in de aanpak van terrorisme?5 Wat heeft u gedaan sinds de uitspraak van Europol in april 2013 tot de aanslagen in Parijs om deze problemen op te lossen?

Antwoord 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14

De schriftelijke vragen van de leden Berndsen-Jansen en Schouw (beiden D66), vraagnummer 2015Z01185, zijn beantwoord middels brief «extra maatregelen terrorismebestrijding en n.a.v. debat op 14 januari 2015 over de aanslagen in Parijs» (Kamerstuk 29 754, nr. 288).


X Noot
1

Financieel Dagblad, Franse regering trekt meer dan 700 mln uit voor bestrijding van terrorisme, 22 januari 2015

X Noot
2

AD, Beveiliging overal op scherp gezet, 17 januari 2015

X Noot
3

Financieel Dagblad, Franse regering trekt meer dan 700 mln uit voor bestrijding van terrorisme, 22 januari 2015

X Noot
4

Financieel Dagblad, Franse regering trekt meer dan 700 mln uit voor bestrijding van terrorisme, 22 januari 2015

X Noot
5

Een Vandaag, Europol: onvoldoende samenwerking in aanpak terrorisme, 25 april 2013

Naar boven