Vragen van de leden Kerstens en Otwin vanDijk (beiden PvdA) aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht «Tilburg dreigt zorgbedrijven met topinkomens» (ingezonden 15 januari 2015).

Mededeling van Minister Plassterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 6 februari 2015).

Vraag 1

Kent u het bericht «Tilburg dreigt zorgbedrijven met topinkomens»?1 Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over deze thematiek?2

Vraag 2

Is het waar dat de gemeente Tilburg voornemens is twaalf zorginstellingen volgend jaar geen subsidie meer te verstrekken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een Minister? Zo ja, slaan de woorden «volgend jaar» op het jaar 2016? Zo nee, wat is er dan niet waar?

Vraag 3

Deelt u de mening dat salarissen bij gesubsidieerde instellingen boven de 178.000 euro zo snel als mogelijk tot het verleden dienen te behoren? Zo ja, deelt u de mening dat de wijze waarop de gemeente Tilburg dit wil bewerkstelligen – via de route van de subsidievoorwaarden – navolging verdient door andere gemeenten? Op welke wijze stimuleert u dit?

Vraag 4

Welke inhoud is inmiddels gegeven aan de samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg om op gemeentelijk en provinciaal niveau de normering van topinkomens via subsidievoorwaarden beter mogelijk te maken? Zijn er inmiddels modelaanpakken opgesteld die gemeenten en provincies hierbij dienen te ondersteunen?3 Zo ja, wat is de inhoud daarvan? Zo nee, waarom is dat nog niet gebeurd en wat zijn de gevolgen daarvan voor het normeren van topinkomens via subsidievoorwaarden?

Vraag 5

Kent u meer gemeenten die op deze wijze bijdragen aan het beperken van topinkomens? Kunt u de Kamer hiervan een overzicht verstrekken?

Mededeling

De vragen van de leden Kerstens en Bouwmeester (beiden PvdA) over het bericht «Tilburg dreigt zorgbedrijven met topinkomens» (ingezonden 15 januari 2015), mede gesteld aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), kunnen in verband met de interdepartementale afstemming helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Ik zal u zo spoedig mogelijk na de afronding van het overleg met mijn ambtgenote van VWS de antwoorden op deze Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

ANP, 13 januari 2015.

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 417 en Aanhangsels Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nrs. 2914 en 2500

Naar boven