Vragen van het lid Taverne (VVD) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de uitspraak van de Hoge Raad dat de heffing op hardware ten behoeve van de thuiskopieervergoeding, die lange tijd alleen gold voor cd’s en dvd’s, ook op digitale audio- en videospelers had moeten worden gelegd, waardoor de Nederlandse Staat muzikanten en acteurs miljoenen euro’s moet betalen aan achterstallige thuiskopievergoedingen (ingezonden 11 maart 2014).

Nader antwoord van Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 9 september 2014). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 1931. Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 1615

Vraag 1

Kent u de uitspraak van de Hoge Raad met zaaknummer 12/03239?1

Vraag 2

Kunt u al een inschatting maken van de hoogte van de schadevergoeding die de Staat uitbetaalt als gevolg van deze uitspraak aan Norma c.s? Kunt u ook een inschatting maken van de hoogte van het bedrag dat de Staat uitbetaalt aan andere partijen als gevolg van deze uitspraak? Zo nee, kunt u de Kamer informeren wanneer deze kosten bekend zijn?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de stelling dat deze uitspraak de regering niet dwingt om de betreffende AMvB’s alsnog aan te passen, voor zover dat nog niet gebeurd is?

Nader antwoord

In antwoord op de schriftelijke kamervragen van het lid Taverne (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 1931) met betrekking tot achterstallige thuiskopievergoedingen heb ik aangegeven dat ik uw Kamer zou informeren over de uitkomsten van de gerechtelijke procedures met betrekking tot de bevriezing van het thuiskopiestelsel.

Hierbij bericht ik u dat de Staat en de Naburige rechtenorganisatie NORMA hun geschil over de hoogte van de thuiskopieheffing in de jaren 2007 tot en met 2012 hebben beëindigd.

In 2008 is NORMA samen met de vakbonden FNV KIEM en Ntb en individuele musici en acteurs een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Aanleiding hiervoor was het beleid, ingezet door het toenmalige kabinet, om de thuiskopievergoeding per 1 mei 2007 te bevriezen. Als gevolg van de bevriezing was er geen thuiskopievergoeding voor MP3-spelers en harddiskrecorders verschuldigd.

In maart 2012 oordeelde het gerechtshof Den Haag dat de bevriezing van het thuiskopiestelsel niet plaats had mogen vinden en dat de Staat ook MP3-spelers en harddiskrecorders met een thuiskopieheffing had moeten belasten. NORMA is vervolgens een schadestaatprocedure gestart. Nadat de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof in maart 2014 had bevestigd (zaaknummer 12/03239), hebben gesprekken tussen NORMA en de Staat plaatsgevonden over de omvang van de schade.

De Staat en NORMA zijn het nu eens geworden over de door de Staat te betalen schadevergoeding. De Staat betaalt een bedrag van 10 miljoen euro aan NORMA, dat ten goede zal komen aan de bij NORMA aangesloten artiesten en acteurs die aanspraak op die vergoeding kunnen maken. De gerechtelijke procedures tussen NORMA en de Staat die hierover nog liepen, zullen worden ingetrokken.

In 2013 is een nieuw thuiskopiestelsel in werking getreden waarin nagenoeg alle dragers met een thuiskopieheffing worden belast, zoals pc’s, tablets en mobiele telefoons.

Naar boven