Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over opschorting van training van Afghaanse rekruten (ingezonden 3 september 2012).

Antwoord van minister Hillen (Defensie), mede namens de minister Buitenlandse Zaken (ontvangen 12 oktober 2012).

Vraag 1

Kent u het bericht «Training suspended for new Afghan recruits»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2 en 3

Is het waar dat een NAVO-commandant de opleiding van Afghaanse rekruten heeft opgeschort? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Indien ja, kunt u aangeven op wie deze beslissing van toepassing is?

Is het verder waar dat onderzocht gaat worden of de 27 duizend leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten die samenwerken met de NAVO-troepen die onder bevel van de NAVO-commandant staan, banden hebben met de opstandelingen? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

Antwoord

De opschorting heeft betrekking op de trainingen van de nieuwe rekruten van de Afghan Local Police (ALP) en niet op de rekruten van de Afghaanse civiele politie (Afghan Uniformed Police) die Nederland in Kunduz traint. De ALP bestaat uit Afghaanse burgers die opgeleid worden om in rurale gebieden waar andere onderdelen van de Afghan National Police niet actief zijn, bescherming te bieden aan hun eigen dorp. De Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan (USFOR-A) traint de ALP en de trainers vallen niet onder het bevel van de NAVO.

Vraag 4

Is het waar dat, zoals NAVO-personeel in het artikel beweert, de laatste jaren regelmatig militaire richtlijnen voor rekrutering van nieuwe Afghaanse militairen en agenten niet werden nageleefd? Indien neen, waarom niet? Indien ja, kunt u aangeven welke richtlijnen niet werden nageleefd en op welke schaal dit gebeurde?

Antwoord

Het beleid ten aanzien van de rekrutering van Afghaanse agenten en militairen is dynamisch en wordt indien nodig herzien en aangescherpt. Onderdeel daarvan is te bezien of rekruten geschikt zijn om tot het leger en de politie toe te treden, banden hebben met opstandelingen of een crimineel verleden hebben. Ondanks de procedures en richtlijnen is waakzaamheid geboden en zijn incidenten niet uit te sluiten.

Vraag 5

Welke gevolgen heeft bovenstaande voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz?

Kunt u uw antwoord toelichten? Zijn in Kunduz ook militaire richtlijnen voor rekrutering van nieuwe Afghaanse militairen en agenten niet goed nageleefd? Bent u van mening dat de agenten en militairen in Kunduz opnieuw onderzocht dienen te worden op banden met de opstandelingen? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Er zijn geen gevolgen voor de geïntegreerde politietrainingsmissie. Het artikel gaat overigens ook niet over de Nederlandse training van de Afghan Uniformed Police (AUP) in de provincie Kunduz. Nederland speelt geen actieve rol bij de rekrutering van AUP-rekruten voor Kunduz; het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is hier verantwoordelijk voor. De rekruten van de AUP voor Kunduz doorlopen het Afghan National Police Vetting Process waarvan identiteitsvaststelling, antecedentenonderzoek, een drugstest en motivatie-onderzoek onderdeel zijn. Iedere student ondergaat bij opkomst op het trainingscentrum in Kunduz een inprocess procedure die wordt uitgevoerd door een specialistisch team uit Kabul. Nederland ontvangt de door het inprocess teamverzamelde gegevens over de rekruten voor het eigen Police Monitoring System (PMS). De rekruten worden gefotografeerd en hun biometrische gegevens worden verzameld. Ook deze gegevens worden in het PMS verwerkt. Deze procedure verloopt zorgvuldig en naar wens; er is op dit moment dan ook geen aanleiding voor een herziening.

Vraag 6

Kunt u bevestigen dat dit jaar reeds 45 NAVO-militairen door zogenaamde «green on blue» aanvallen zijn gedood? Indien neen, om hoeveel doden gaat het dan? Hoe beoordeelt u de sterke toename van deze aanvallen?

Antwoord

Dit was het aantal dodelijke slachtoffers per 5 september 2012. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 51 (18 september 2012). De absolute stijging van green-on-blue incidenten hangt samen met de groei van het Afghaanse leger en de politie en van het aantal Afghaanse eenheden dat begeleid wordt door internationale partners. Onderzoeken hiernaar noemen uiteenlopende oorzaken: intimidatie en dwang om mee te werken aan gewelddadigheden, een persoonlijk of sociaal conflict van de daders of rancune en frustratie over het optreden van de coalitie.

Vraag 7

Zijn er ook «green on blue» aanvallen, al dan niet met dodelijke afloop, geweest in Kunduz? Indien ja, hoeveel?

Antwoord

In Kunduz hebben sinds het begin van de geïntegreerde politietrainingsmissie geen green-on-blue incidenten plaatsgevonden.

Vraag 8

Kunt u aangeven hoeveel doden er zijn gevallen door zogenaamde «green on green» aanvallen, waarbij Afghaanse militairen of agenten andere Afghaanse militairen of agenten doodden? Klopt het dat ook deze aanvallen sterk toenemen? Indien ja, hoe beoordeelt u de sterke toename van deze aanvallen?

Antwoord

Green-on-green betreft incidenten tussen Afghaanse ANSF elementen. Volgens ISAF-statistieken van begin augustus 2012 hebben zich vanaf mei 2007, 130 green-on-green incidenten voorgedaan, met in totaal 275 doden of gewonden als gevolg. Net als bij green-on-blue is ook hier een toename van het aantal incidenten te zien. Voor zover onderzoek oorzaken van green-on-green incidenten heeft kunnen vaststellen, zijn misidentificatie en uit de hand gelopen persoonlijke conflicten de meest voorkomende aanleidingen voor het onderlinge geweld. De sterke groei die het Afghaanse leger en de politie hebben doorgemaakt en de hoge druk waaronder de Afghaanse soldaat of agent functioneert zijn hier mede debet aan. De Afghaanse leger- en politieleiding onderkent het probleem en heeft een aantal maatregelen genomen op het gebied van opleidingen en conflict resolution training en er wordt een rapportagesysteem voor kwetsbaar personeel opgezet.

Vraag 9

Zijn er ook «green on green» aanvallen, al dan niet met dodelijke afloop, geweest in Kunduz? Indien ja, hoeveel?

Antwoord

Er zijn geen green-on-green incidenten bekend in Kunduz.

Vraag 10 en 11

Bent u bekend met de bevinding uit een NAVO-rapport over «green on blue» aanvallen dat stelt dat «lethal altercations are clearly not rare or isolated; they reflect a rapidly growing systemic homicide threat (a magnitude of which may be unprecedented between «allies» in modern military history)»? Bent u ook bekent met de bevinding uit hetzelfde rapport dat NAVO-verklaringen die het tegendeel beweren «seem disingenuous, if not profoundly intellectually dishonest»?2

Bent u bereid dit NAVO-rapport ter inzage naar de Kamer te sturen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Het betreft hier geen NAVO-rapport. Het rapport «A crisis of trust and cultural incompability» is voor iedereen toegankelijk via internet :

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB370/docs/Document%2011.pdf

Het rapport heeft betrekking op de relatie tussen de Afghaanse veiligheidstroepen (leger en politie) en de Amerikaanse krijgsmacht in het oosten van Afghanistan. De bevindingen in het rapport gaan dus niet zondermeer op voor de Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan.

Vraag 12

Herinnert u zich uw antwoorden op  eerdere vragen van begin dit jaar dat «het te vroeg (is) om vast te stellen of er sprake is van een trend» met betrekking tot de dodelijke «green on blue» aanvallen?3 Acht u het nog altijd te vroeg om deze sterk toenemende trend vast te stellen? Indien ja, waarom? Kunt u uw antwoord toelichten? Hoe beoordeelt u de beide bij vraag 10 genoemde conclusies uit het NAVO-rapport? Kunt u in uw antwoord ingaan op beide conclusies en uw antwoorden toelichten?

Antwoord

Er is inderdaad een stijging te zien in het aantal green-on-blue incidenten. ISAF en de Afghaanse autoriteiten realiseren zich dat een gezamenlijke aanpak vereist is. Op 5 september jl. spraken Secretaris Generaal Rasmussen van de NAVO en de Afghaanse President Karzai hierover. Er zijn afspraken gemaakt over nauwe samenwerking met de NAVO bij het verbeteren van de achtergrondonderzoeken, contra-inlichtingen en het vergroten van het culturele bewustzijn.

Vraag 13

Bent u bereid, met het oog op de enorme toename van «green on blue» aanvallen en de vele andere aanwijzingen dat de westerse inspanningen in Afghanistan niet tot meer veiligheid leiden, over te gaan tot vervroegde beëindiging van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz en de Nederlandse politietrainers vervroegd terug te trekken? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Het kabinet ziet geen aanleiding de vervroegde beëindiging of aanpassing van de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz te overwegen. De aanpak van de missie en de geldende (veiligheids)maatregelen stellen de militairen, diplomaten, politieagenten en juridische experts in staat hun werk naar behoren te blijven doen. Hun veiligheid staat daarbij voorop. Wij volgen de situatie nauwlettend en informeren u direct als aanpassingen van de missie nodig zijn.


X Noot
1

Training suspended for new Afghan recruits, http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/training-suspended-for-new-afghan-recruits/2012/09/01/adc4ed1c-f398-11e1-b74c-84ed55e0300b_story.html?hpid=z2 , 2 september 2012.

X Noot
2

Afghanistan’s Soldiers Step Up Killings of Allied Forces, http://www.nytimes.com/2012/01/20/world/asia/afghan-soldiers-step-up-killings-of-allied-forces.html, 20 januari 2012.

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 1840

Naar boven