Vragen van het lid Van Meenen (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat de Cito-toets 2013 te koop is via Marktplaats (ingezonden 30 januari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 31 januari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Cito-toets 2013 te koop via Marktplaats»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat de vragen van de Cito-toets van dit jaar zijn uitgelekt?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Hoe is het mogelijk dat de vragen zijn uitgelekt?

Antwoord

Dat is mij niet bekend. Cito doet momenteel onderzoek naar die vraag.

Cito heeft van dit feit op 30 januari 2013 aangifte gedaan, onder meer vanwege schending van het auteursrecht en de geheimhoudingsplicht waarvoor scholen en medewerkers van Cito tekenen.

Vraag 4

Welke stappen gaat u nu nemen? Wordt de Cito-toets teruggehaald?

Antwoord

In de huidige situatie is de overheid geen partij. Cito heeft vandaag bekend gemaakt dat de toets in de huidige vorm volgende week gewoon doorgang kan vinden, omdat er volgens hen op dit moment geen sprake van is dat de inhoud van de opgaven breed bekend is.

Vraag 5

Wat betekent het uitlekken van de vragen voor de kinderen die nu in de startblokken staan om de Cito-toets te maken?

Antwoord

Cito geeft aan dat iedereen volgende week volgens planning de Cito-toets kan maken en dat daarmee de gevolgen voor de leerlingen beperkt blijven.

Vraag 6

Welke stappen neemt u om de beveiliging rondom de Cito-toets te verbeteren?

Antwoord

De overheid is nu geen partij. Dit verandert indien het parlement instemt met het wetsvoorstel (Kamerstukken II, 2011 – 2012, 33 157) dat beoogt een centrale eindtoets voor taal en rekenen in te voeren. In dat geval wordt de organisatie rondom de afname van de centrale eindtoets, waaronder de beveiliging en de afnamecondities, een taak van de rijksoverheid. Hierop kan dan ook worden toegezien. In het wetsvoorstel wordt deze wettelijke taak belegd bij het huidige College voor examens, na de wetswijziging het College voor toetsen en examens. De Inspectie van het Onderwijs kan er dan ook op toezien dat de afname van de centrale eindtoets ordentelijk verloopt. Dit is één van de redenen waarom ik hecht aan een spoedige behandeling van dit wetsvoorstel.

Naar boven