Vragen van het lid Rog (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het uitlekken van opgaven uit de Cito-toets (ingezonden 30 januari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 31 januari 2013).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat opgaven van de Cito-toets van dit jaar te koop zijn aangeboden op Marktplaats?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat voor maatregelen, waarop het Cito zich in het genoemde artikel zegt te beramen, zou Cito kunnen overwegen? Wat voor maatregelen bent u van plan te nemen? Hoe vindt u dat scholen met dit gegeven om moeten gaan?

Antwoord

In de huidige situatie is de overheid geen partij. Cito heeft vandaag bekend gemaakt dat de toets in de huidige vorm volgende week gewoon doorgang kan vinden, omdat er volgens hen op dit moment geen sprake van is dat de inhoud van de opgaven breed bekend is.

Vraag 3

Bent u het eens met de woordvoerder van Cito dat leerlingen er niets aan hebben om de vragen van tevoren te bekijken?

Antwoord

Ja, want de belangrijkste functie van de toets is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat leerlingen wel en niet beheersen. Elke vorm van voorkennis doet daar afbreuk aan.

Vraag 4

Wat betekent het uitlekken van de opgaven voor de toegevoegde waarde en de kwaliteit van de Cito-toets van dit jaar?

Antwoord

Cito geeft aan dat de gevolgen beperkt zijn, omdat er volgens hen geen aanwijzingen zijn dat de inhoud van de toetsopgaven openbaar is gemaakt. Cito heeft vandaag bekend gemaakt dat de toets in de huidige vorm volgende week gewoon doorgang vindt.

Vraag 5

Welke verantwoordelijkheid heeft het ministerie van OCW voor de waarde van de Cito-toets en het voorkomen van het lekken van opgaven uit de Cito-toets? Hoe verandert deze verantwoordelijkheid op het moment dat de Cito-toets wettelijk verplicht wordt? Wordt de minister of staatssecretaris van OCW in dat geval eindverantwoordelijk voor de inhoud, kwaliteit en beveiliging van de Cito-toets?

Antwoord

De overheid is nu geen partij. Dit verandert indien het parlement instemt met het wetsvoorstel (Kamerstukken II, 2011–2012, 33 157) dat beoogt een centrale eindtoets voor taal en rekenen in te voeren. In dat geval wordt de organisatie rondom de afname van de centrale eindtoets, waaronder de beveiliging en de afnamecondities, een taak van de rijksoverheid. Hierop kan dan ook worden toegezien. In het wetsvoorstel wordt deze wettelijke taak belegd bij het huidige College voor examens, na de wetswijziging het College voor toetsen en examens. De Inspectie van het Onderwijs kan er dan ook op toezien dat de afname van de centrale eindtoets ordentelijk verloopt. Dit is één van de redenen waarom ik hecht aan een spoedige behandeling van dit wetsvoorstel.

Vraag 6

Kunt u toelichten of het lekken van gegevens uit de Cito-toets strafbaar is?

Antwoord

Cito heeft op 30 januari 2013 aangifte gedaan van het feit dat de opgaven van de Cito-toets 2013 door derden te koop zijn aangeboden. Deze handeling levert, afhankelijk van de precieze omstandigheden, volgens Cito een schending op van het auteursrecht, evenals een schending van de geheimhoudingsplicht van scholen en medewerkers van Cito.

Vraag 7

Kunt u deze vragen nog deze week beantwoorden, aangezien de Cito-toets volgende week afgenomen zal worden?

Antwoord

Ja.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Van Meenen (D66), ingezonden 30 januari 2013 (vraagnummer 2013Z01700), en Ypma (PvdA), ingezonden 30 januari 2013 (vraagnummer 2013Z01702).


X Noot
1

NRC, 29 januari 2013, «Cito-toets 2013 te koop via Marktplaats».

Naar boven