Vragen van de leden Kuiken en Marcouch (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de dreigende leegloop van de politieacademies (ingezonden 14 september 2011).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 28 oktober 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 168.

Vraag 1

Kent u het bericht «Vakkenvuller of politieagent?»1 en het bericht «Leegloop dreigt op politieschool»?2

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Was het voor veel studenten, die zich eerder hadden ingeschreven bij een politieschool, inderdaad een verrassing dat hun salaris van juli 2011 met 18 tot 22% werd gekort? Zo ja, hoe komt dat? Zo nee, waarom kon dat geen verrassing zijn?

Antwoord 2

Nee, dit kan geen verrassing zijn, want in de voorlichting bij de sollicitatie is het aan de orde geweest. Bovendien is de informatie over de arbeidsvoorwaarden bij circulaire aan de korpsen bekend gemaakt. Daarnaast is de informatie op www.cao-politie.nl en bij de politievakorganisaties bekend.

Vraag 3

Is het waar dat er korpsen zijn die hun agenten in opleiding per 1 augustus 2011 zijn gaan korten? Zijn er korpsen die compenseren en er zijn korpsen die hebben besloten nu pas te starten met het toepassen van de kortingsregeling? Zo ja, welke verschillen in beloning ontstaan hierdoor en acht u dit gewenst? Zo nee, hoe is de situatie dan wel?

Antwoord 3

De maatregel van salariskorting in de leerkwartielen van de opleiding volgt uit de afspraken in de package deal met de politievakorganisaties die is gesloten in 2010. Hiervoor is het Besluit Bezoldiging Politie aangepast. De korting geldt vanaf het moment van inwerkingtreding van het besluit. De regeling biedt in een enkel geval de mogelijkheid voor maatwerk in de bezoldiging voor aspiranten met bijvoorbeeld een specifiek specialisme of een bijzonder arbeidsverleden. Hierdoor kan in een enkel geval een verschil ontstaan in de bezoldiging van studenten. Voor zover er binnen de korpsen andersoortige verschillen zijn ontstaan heb ik de korpsen er nogmaals op gewezen dat de salariëring conform de geldende regelgeving moet plaatsvinden.

Vraag 4

Deelt u de mening dat door de kortingen op salarissen van politieagenten in opleiding, al dan niet onverwacht, de instroom bij de politieopleiding nog lager wordt en de voortijdige uitstroom hoger? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de gewenste sterkteontwikkeling van de politie? Vreest u ook niet dat die gewenste sterkte op deze wijze niet haalbaar zal blijken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Nee, die mening deel ik niet. De politie is nog steeds een populaire werkgever. Het vak van politieagent is voor veel mensen aansprekend en bovendien zijn de arbeidsvoorwaardelijke vooruitzichten nog steeds goed ten opzichte van vergelijkbare beroepen. Ik verwijs u naar het Beloningvergelijkingsonderzoek dat de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties u 22 oktober 2009 heeft aangeboden (TK 29 628, nr. 159 vergaderjaar 2009 – 2010).

Vraag 5

Hoe verhoudt deze onrust en deze berichten zich tot de uw recente toezeggingen en beloften aan de Kamer om het aantal te werven agenten van 1650 voor het einde van het jaar te behalen?

Antwoord 5

In 2011 moeten niet 1650 maar 1850 aspiranten worden aangesteld. Ik heb u in mijn brief van 15 juni 2011 (TK 29 628, nr. 261) geïnformeerd over de maatregelen die ik hiertoe neem. Daarnaast zal ik u, naar aanleiding van vragen van de Vaste Kamercommissie van VenJ op 29 september 2011, nog voor de begrotingsbehandeling van VenJ per brief nader informeren over de recent genomen maatregelen voor de selectie van aspiranten.

Vraag 6

Deelt u de mening dat het kapitaalvernietiging is als politiestudenten hun opleiding niet afmaken? Zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Het is zaak zo veel mogelijk geschikte aspiranten uiteindelijk goed opgeleide agenten te laten worden. Bij elke opleiding vallen helaas studenten om uiteenlopende redenen af. De uitvalpercentages van de politieacademie zijn de afgelopen jaren stabiel op 18 à 20 procent, terwijl bijvoorbeeld het uitvalpercentage van de ROC’s rond 30 procent ligt.


X Noot
1

Acp.nl

X Noot
2

Metro, 14 september 2011.

Naar boven