Vragen van het lid Helder (PVV) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht «Meisje van 5 jaar loopt geslachtsziekte op» (ingezonden 3 oktober 2011).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 27 oktober 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 367.

Vraag 1

Kent u het bericht «Meisje van 5 jaar loopt geslachtsziekte op?»1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid om voor de situaties waarin sprake is van een minderjarig slachtoffer de lijst met ernstige ziektes uit te breiden, zodat in deze gevallen een verdachte ook gevraagd kan worden celmateriaal af te staan?2 Zo ja, bent u bereid dit met een nota van wijziging bij genoemd wetsvoorstel te regelen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Het voorstel van wet verplichte medewerking aan een bloedtest in strafzaken waaraan in deze vraag wordt gerefereerd, is eind november 2009 wet geworden (Stb. 2009, 475) en op 1 juli 2010 in werking getreden (Stb. 2010, 151). Ten behoeve van de waarheidsvinding en in het belang van het slachtoffer kan de verdachte die niet vrijwillig zijn bloed of ander celmateriaal wil afstaan, daartoe worden gedwongen om te kunnen vaststellen of hij drager is van dezelfde (geslachts)ziekte als het slachtoffer en de veroorzaker is van die ziekte. In het op die wet gebaseerde Besluit bloedtest in strafzaken zijn in artikel 2 drie ernstige besmettelijke ziekten aangewezen, te weten human immunodeficiency virus, hepatitis B en hepatitis C. Ik acht het gewenst om te bevorderen dat aan deze ziekten, drie geslachtsziekten worden toegevoegd, te weten syfilis, chlamydia en gonorroe. De wetenschap dat zowel de verdachte als het slachtoffer besmet is met een of meer van deze ziekten, kan een bijdrage leveren aan het bewijs van seksueel misbruik.


X Noot
1

Uitzending Hart van Nederland, SBS6 d.d. 28 september 2011 19.00 uur.

X Noot
2

In het wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering inzake de regeling van onderzoek naar de mogelijkheid van overbrenging van een ernstige besmettelijke ziekte bij gelegenheid van een strafbaar feit (verplichte medewerking aan een bloedtest in strafzaken) is bepaald dat in een aantal gevallen een verdachte kan worden verzocht tot afgifte van celmateriaal ten behoeve van onderzoek om te kunnen vaststellen of de verdachte drager is van een ernstige ziekte. Een geslachtsziekte wordt in dit wetsvoorstel echter niet beschouwd als een ernstige ziekte. Het slachtoffer in bovengenoemd bericht is echter een kind.

Naar boven