Vragen van het lid Gerbrands (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de bemoeienis van fabrikant Tena met incontinente patiënten (ingezonden 10 augustus 2012).

Mededeling van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 4 september 2012).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht Tena beoordeelt incontinente patiënt?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat apothekers geen patiëntgegevens behoren te verstrekken aan fabrikanten?

Vraag 3

Wilt u het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vragen om naar deze procedure te kijken en hier een oordeel over uit te spreken?

Vraag 4

Vindt u een fabrikant de meest geschikte instantie om te bepalen hoeveel en welk incontinentiemateriaal een patiënt nodig heeft?

Vraag 5

Is het waar dat Achmea de apothekers eenzijdig heeft opgelegd dat zij nog maar maximaal 40% van de patiënten de duurdere incontinentiebroekjes mogen aanbieden?  Zo ja, wat vindt u van deze bezuinigingsmaatregel?

Vraag 6

Wilt u Achmea erop wijzen dat incontinentiemateriaal in het basispakket zit, en patiënten dus recht hebben op net zoveel materiaal als nodig is?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over de handelswijze van Zorgverzekeraar Achmea en apothekers bij het verstrekken van incontinentiemateriaal aan patiënten (2012Z14974), het Kamerlid Gerbrands (PVV) over de bemoeienis van fabrikant Tena met incontinente patiënten (2012Z14983), het Kamerlid Voortman (GL) over het artikel «Tena beoordeelt incontinente patiënt» (2012Z14984), het Kamerlid Van Gerven (SP) over de handelswijze van Zorgverzekeraar Achmea en apothekers bij het verstrekken van incontinentiemateriaal aan patiënten (2012Z14993) en het Kamerlid Voortman (GL) over het bericht «Niet alleen Tena belt incontinente patiënten» (2012Z15026) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden voor dit uitstel is dat de beantwoording van deze vragen nadere afstemming met externe partijen vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

Volkskrant, 9 augustus 2012

Naar boven