Vragen van de leden Marcouch en Dijksma (beiden PvdA) aan de ministers voor Immigratie, Integratie en Asiel en van Veiligheid en Justitie over de behandeling van een Turkse zanger op Schiphol (ingezonden 21 mei 2012).

Antwoord van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), mede namens de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken (ontvangen 2 juli 2012) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2800.

Vraag 1

Kent u het bericht «Turkse zanger boos naar huis»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt een feitelijk verslag geven vanaf het moment van de aankomst van de heer Arif Sag op Schiphol tot en met zijn vertrek terug naar Turkije?

Antwoord 2

De heer Arif Sağ is op 10 mei omstreeks 16.00 uur verschenen op de grensdoorlaatpost Schiphol waarna hij is ingereisd. Op zondag 13 mei is de heer Sağ omstreeks 11.20 uur opnieuw bij de grensdoorlaatpost op Schiphol aangekomen. Bij aankomst op Schiphol kon het reisdoel van de heer Sağ niet voldoende worden vastgesteld. Conform de procedure zijn daarop door de Koninklijke Marechaussee in een afzonderlijke ruimte met hulp van een tolk aanvullende vragen gesteld. Hierop is hem toegang tot Nederland verleend. Betrokkene is vervolgens op zondag 13 mei, op eigen initiatief, teruggekeerd naar Turkije.

Vraag 3

Hoe lang heeft de heer Sag moeten wachten? Is deze duur gebruikelijk en zo ja, hoe vaak komt het voor dat niet EU-burgers zo lang moeten wachten? Zo nee, wat is dan wel een gangbare duur voordat een niet EU-burger wordt toegelaten?

Antwoord 3

De procedure op 10 mei jl. heeft 15 minuten in beslag genomen. Op zondag 13 mei jl. heeft de procedure ongeveer 25 minuten geduurd. De gevolgde procedure is in lijn met de Schengengrenscode. De tijd, die deze procedure in beslag neemt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de beschikbaarheid van een tolk, de bereidheid om mee te werken aan het onderzoek, de aard van de verklaringen omtrent het reisdoel en het verschaffen en verifiëren van bewijsstukken.

Vraag 4 en 5

Zijn er bij de behandeling van de heer Sag formele fouten gemaakt? Zo ja, welke?

Is de genoemde zanger «schandalig» behandeld dan wel op een andere wijze onheus bejegend? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, hoe verklaart u dan de reactie van deze zanger?

Antwoord 4 en 5

De Koninklijke Marechaussee heeft zowel donderdag 10 mei als zondag 13 mei de gebruikelijke procedure gevolgd voor de toegangscontrole van reizigers van buiten het Schengengebied. De Koninklijke Marechaussee heeft hierbij volgens de regels gehandeld en de heer Sağ correct bejegend. Het is niet aan mij om de reactie van de heer Sağ te verklaren.

Vraag 6

Betreurt u het dat in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije er sprake is van het feit dat de heer Arif Sag zich genoodzaakt voelde onverrichter zake terug te keren naar Turkije? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Het Kabinet betreurt het dat het optreden van de heer Sağ niet is doorgegaan. Het is een van de culturele en maatschappelijke initiatieven die tijdens dit bilaterale jaar met Turkije was gepland. Deze boodschap heeft het Nederlandse Consulaat-Generaal in Istanbul op 23 mei jl. aan de heer Sağ overgebracht. In dit gesprek is tevens gewezen op de gebruikelijke procedure voor toegang tot Nederland en kon de heer Sağ zijn kant van de gebeurtenissen toelichten. De ontmoeting verliep in een prettige sfeer.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van Bommel (SP), ingezonden 21 mei 2012 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 3017)


X Noot
1

www.nos.nl, 16 mei 2012.

Naar boven