Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Immigratie, Integratie en Asiel over de langdurige ondervraging van een beroemde Turkse zanger bij zijn binnenkomst in Nederland (ingezonden 21 mei 2012)

Antwoord van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), mede namens de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken (ontvangen 2 juli 2012) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2797

Vraag 1

Is het waar dat de wereldberoemde Turkse zanger Arif Sag, die in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije afgelopen zondag samen met het Hoofdstadkoor een concert zou geven in het Concertgebouw, bij binnenkomst in Nederland langdurig is ondervraagd en vervolgens is teruggekeerd naar Turkije zonder een concert te geven?1

Antwoord 1

De heer Arif Sağ is na aankomst op Schiphol ongeveer 25 minuten opgehouden en vervolgens, op eigen initiatief, teruggekeerd naar Turkije. Hierdoor is zijn voorgenomen optreden in het Concertgebouw niet doorgegaan.

Vraag 2

Is het waar dat Arif Sag ex-parlementariër is en beschikt over een bijzonder paspoort dat hem visumvrij toegang zou moeten geven tot Nederland?

Antwoord 2

Betrokkene beschikt niet over een diplomatiek paspoort, maar over een Turks dienstpaspoort waarvoor geen visum vereist is. Dit betekent echter niet dat Turkse dienstpaspoorthouders vrije toegang tot het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben. De toegangsvoorwaarden voor derdelanders en controle hiervan zijn vastgelegd in de Schengengrenscode.2

Vraag 3

Op grond waarvan is de zanger langdurig ondervraagd? Is hij daarbij afgevoerd naar een aparte ruimte? Is er een tolk bijgehaald? Hoe lang heeft de hele procedure geduurd?

Antwoord 3

Aangezien de heer Sağ geen Engels spreekt is hem gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte, om via een tolk de gebruikelijke vragen te beantwoorden over zijn reisdoel. Met de aparte ruimte was ook zijn privacy gediend. De gevolgde procedure is in lijn met de Schengengrenscode. Deze procedure heeft ongeveer 25 minuten geduurd (zie vraag 1).

Vraag 4 en 5

Bent u van oordeel dat de douane bij de binnenkomst van Arif Sag correct heeft gehandeld?

Indien Arif Sag naar uw mening niet correct is behandeld, bent u dan bereid excuses te maken aan deze wereldberoemde zanger?

Antwoord 4 en 5

Ja, de Koninklijke Marechaussee heeft correct gehandeld.

Vraag 6

Deelt u de opvatting dat dit incident een smet werpt op de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Turkije en dat herhaling voorkomen moet worden? Welke maatregelen gaat u daartoe nemen?

Antwoord 6

Het Kabinet betreurt het dat het optreden van de heer Sağ niet meer is doorgegaan. Het is een van de culturele en maatschappelijke initiatieven die tijdens dit bilaterale jaar met Turkije was gepland. Deze boodschap heeft het Nederlands Consulaat-Generaal in Istanbul op 23 mei jl. aan de heer Sağ overgebracht. In dit gesprek is ook gewezen op de gebruikelijke procedure voor toegang tot Nederland en kon de heer Sağ zijn kant van de gebeurtenissen toelichten. De ontmoeting verliep in een prettige sfeer.


X Noot
1

Teletekst, 16 mei 2012, «Turkse zanger beledigd naar huis», en Volkskrant, 16 mei 2012, «Schiphol behandelt zanger «schandelijk».

X Noot
2

Verordening (EG) nr.562/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 tot vaststelling van een communautaire code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) / 1.

Naar boven