Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Immigratie, Integratie en Asiel over de langdurige ondervraging van een beroemde Turkse zanger bij zijn binnenkomst in Nederland (ingezonden 21 mei 2012).

Mededeling van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) (ontvangen 13 juni 2012)

Vraag 1

Is het waar dat de wereldberoemde Turkse zanger Arif Sag, die in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije afgelopen zondag samen met het Hoofdstadkoor een concert zou geven in het Concertgebouw, bij binnenkomst in Nederland langdurig is ondervraagd en vervolgens is teruggekeerd naar Turkije zonder een concert te geven?1

Vraag 2

Is het waar dat Arif Sag ex-parlementariër is en beschikt over een bijzonder paspoort dat hem visumvrij toegang zou moeten geven tot Nederland?

Vraag 3

Op grond waarvan is de zanger langdurig ondervraagd? Is hij daarbij afgevoerd naar een aparte ruimte? Is er een tolk bijgehaald? Hoe lang heeft de hele procedure geduurd?

Vraag 4

Bent u van oordeel dat de douane bij de binnenkomst van Arif Sag correct heeft gehandeld?

Vraag 5

Indien Arif Sag naar uw mening niet correct is behandeld, bent u dan bereid excuses te maken aan deze wereldberoemde zanger?

Vraag 6

Deelt u de opvatting dat dit incident een smet werpt op de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Turkije en dat herhaling voorkomen moet worden? Welke maatregelen gaat u daartoe nemen?

Mededeling

De leden Van Bommel (SP), Çörüz (CDA) en Marcouch en Dijksma (beiden PvdA) hebben schriftelijke vragen gesteld over de behandeling van een Turkse zanger op Schiphol.

Deze vragen werden ingezonden op 21 mei 2012.

Ik deel u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De oorzaak hiervan is dat nog niet alle gegevens zijn verkregen die voor de beantwoording nodig zijn. Beantwoording zal plaatsvinden zodra alle informatie is verkregen.


X Noot
1

Teletekst, 16 mei 2012, «Turkse zanger beledigd naar huis», en Volkskrant, 16 mei 2012, «Schiphol behandelt zanger «schandelijk».

Naar boven