Vragen van de leden Houwers en Ten Broeke (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het bericht dat de gemeente Almelo circussen weert met wilde dieren (ingezonden 22 mei 2012).

Antwoord van staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) (ontvangen 11 juni 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Geen circussen met wilde dieren meer in Almelo»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 en 3

Op grond waarvan hebben de gemeenten Almelo, Heemskerk, Den Haag, Groningen en Amsterdam besloten dat circussen met wilde dieren niet langer zijn toegestaan?

Was er in alle gevallen sprake van een bedreiging van de openbare orde? Zo nee, deelt u dan de opvatting dat gemeenten dan niet bevoegd zijn om dergelijke besluiten te nemen?

Antwoord 2 en 3

Het is mij niet bekend of er bij alle genoemde gemeenten sprake is van een voorkeursbeleid. Uit de media ontstaat het beeld dat er zorgen zijn omtrent het welzijn van dieren of de herkomst van dieren of er zijn ethische overwegingen.

Zoals aangegeven in reactie op eerdere Kamervragen2 hebben gemeenten een autonome regelgevende bevoegdheid, die onder meer wordt begrensd door regelgeving op rijks- en provinciaal niveau. De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is gericht op maatregelen ter bevordering van het dierenwelzijn. Uit het gemeenterecht vloeit voort dat gemeenten in zo’n geval niet bevoegd zijn om vanuit een oogpunt van dierenwelzijn eigen regels over dieren te stellen.

Dit is bevestigd in een uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State3.

Gemeenten hebben wel de bevoegdheid om met een ander oogmerk regels te stellen inzake dieren, mits deze regels niet in strijd zijn met de normen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld regels stellen over circussen in het belang van de openbare orde of veiligheid.

Vraag 4

Bent u bereid om de wet- en regelgeving zodanig aan te passen dat gemeenten op grond van voorkeursbeleid geen circussen meer kunnen weigeren als zij voldoen aan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Nee. Zowel de wetgeving als de rechtspraak hebben duidelijke kaders aangegeven.


X Noot
1

Tubantia, 8 mei 2012.

X Noot
2

Aanhangsel van de Handelingen, 2008/09, nr. 1462.

X Noot
3

Uitspraak van de Raad van State van 26 augustus 2009, zaaknummer 200808846/1/H3.

Naar boven