Vragen van de leden Van der Veen en Kuiken (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het feit dat tandartspatiënten te veel hebben betaald voor implantaten (ingezonden 16 april 2012).

Mededeling van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 27 april 2012).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit dat tandartspatiënten jaren lang te veel hebben betaald voor implantaten, en dat een aanzienlijk aantal tandartsen hoge kortingen van fabrikanten niet door heeft berekend aan de patiënt?1 Wat is uw mening hierover?

Vraag 2

Bent u het eens met de zorgverzekeraars die stellen dat hier sprake is van een economisch delict?

Vraag 3

Wat is uw mening over het feit dat tandartsen ten gevolge van invoering van marktwerking de implantaten, kronen en bruggen nu wel met winst mogen doorverkopen aan hun patiënten? Vindt u het een juiste ontwikkeling dat tandartsen nu bovenop de al bestaande kortings- en sponsorregelingen zelf nog een extra winstmarge leggen?

Vraag 4

Wat zijn de prijzen voor behandeling en voor materialen in Nederland ten opzichte van andere landen? Is het waar dat in andere landen de prijzen voor tandtechniek en producten altijd lager zijn dan voor behandeling?

Vraag 5

Deelt u de mening dat deze gang van zaken betekent dat dit tot hogere kosten in de zorg leidt, omdat geld dat bespaard kan worden blijft hangen bij fabrikanten, handelaren en bij tandartsen? Om welk bedrag gaat het? Deelt u de mening dat dit ook betekent dat dit tot hogere kosten leidt voor verzekerden omdat veel mensen met een verzekering hun rekeningen voor de tandarts grotendeels zelf betalen? Wat is uw mening?

Vraag 6

Heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ooit meldingen ontvangen over valse mondproducten of andere medische hulpmiddelen?

Vraag 7

Is er naar uw mening sprake van wurgcontracten en intimidatie door fabrikanten van mondproducten? Is er sprake van het beperken van parallelle import en het afschermen van markten?

Vraag 8

Bent u van plan de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), te vragen zo snel mogelijk een onderzoek te verrichten naar de gang van zaken in de mondzorg? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Kuiken (PvdA) over de nadelige gevolgen van het vrijgeven van de tarieven en over de fraude met kosten van implantaten (2012Z06939, zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2349, ingezonden 4 april 2012) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

Deze Kamervragen waren een aanvulling op eerdere schriftelijke vragen van de leden Van Gerven en Leijten (beiden SP), ingezonden 4 april 2012 (2012Z06937, Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2350). Ook deze vragen kunnen helaas niet binnen de gestelde termijn worden beantwoord. Aanvullend zijn inmiddels op 16 april 2012 Kamervragen gesteld door de leden van der Veen en Kuiken (beiden PvdA) over het feit dat tandartspatiënten te veel hebben betaald voor implantaten (2012Z08038).

De reden van het uitstel bestaat uit het nog niet voorhanden zijn van alle noodzakelijke informatie.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op alle vragen doen toekomen.


X Noot
1

NRC Handelsblad 31-3-2012 en 3-4-2012.

Naar boven