Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de nadelige gevolgen van het vrijgeven van de tarieven en over de fraude met kosten van implantaten (ingezonden 4 april 2012).

Mededeling van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 27 april 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Minder naar tandarts»1 waarin staat dat een derde van de Nederlanders zegt minder vaak naar de tandarts te gaan, nu de verwachting is dat de tandartskosten flink zullen stijgen?

Vraag 2

Hoe beoordeelt u dit bericht? Deelt u de mening dat dit een zeer ongewenste ontwikkeling is? Zo ja, wat gaat u doen om deze ontwikkeling tegen te gaan?

Vraag 3

Bent u bereid onderzoek te doen naar de relatie tussen het vrijgeven van de tarieven en de frequentie waarin Nederlanders naar de tandarts gaan? Deelt u de mening dat deze kennis noodzakelijk is bij het beoordelen van de tariefmaatregel? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Heeft u kennisgenomen van de artikelen  «Fraude met kosten implantaten»2 en «De tandarts en zijn schroeven van 300 euro»?3 Hoe beoordeelt u deze artikelen?

Vraag 5

Deelt u de mening dat tandartsen de hoge kortingen van fabrikanten wel hadden moeten doorberekenen? Welke gevolgen verbindt u aan deze conclusies? Welke rol ziet u voor uzelf?

Vraag 6

Wordt er onderzoek door de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gedaan naar het niet doorberekenen van kortingen door een aantal tandartsen? Bent u met de zorgverzekeraars van mening dat onderzoek door de NZa wenselijk is? Ziet u een rol voor uzelf? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Op welke wijze gaat u er zorg voor dragen dat de grote prijsvoordelen van voor 1 januari 2012, die de tandartsen onterecht niet doorberekenden, alsnog met terugwerkende kracht bij patiënten en zorgverzekeraars terecht komen?

Vraag 8

Op welke wijze gaat u er zorg voor dragen dat patiënten en zorgverzekeraars, in het licht van het gegeven dat vanaf januari 2012 tandartsen bruggen, kronen en implantaten wél met winst mogen doorverkopen, inzicht krijgen in deze tot op heden vaak verborgen gebleven zorgkosten? Deelt u de mening dat er volledige openheid van zaken moet worden gegeven over de korting- en sponsorregelingen? Zo ja, op welke wijze gaat u deze openheid vorm geven en zo nodig afdwingen? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Kuiken (PvdA) over de nadelige gevolgen van het vrijgeven van de tarieven en over de fraude met kosten van implantaten (2012Z06939, ingezonden 4 april 2012) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

Deze Kamervragen waren een aanvulling op eerdere schriftelijke vragen van de leden Van Gerven en Leijten (beiden SP), ingezonden 4 april 2012 (2012Z06937, zie ook aanhangsel vergaderjaar 2011–2012, nr. 2350). Ook deze vragen kunnen helaas niet binnen de gestelde termijn worden beantwoord. Aanvullend zijn inmiddels op 16 april 2012 Kamervragen gesteld door de leden van der Veen en Kuiken (beiden PvdA) over het feit dat tandartspatiënten te veel hebben betaald voor implantaten (2012Z08038, zie ook Aanhangsel vergaderjaar 2011–2012, nr. 2351).

De reden van het uitstel bestaat uit het nog niet voorhanden zijn van alle noodzakelijke informatie.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op alle vragen doen toekomen.


X Noot
1

«Minder naar tandarts», Spits 2 april 2012 pagina 1.

X Noot
2

«Fraude met kosten implantaten» NRC zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2012 pagina 3.

X Noot
3

«De tandarts en zijn schroeven van 300 euro» NRC zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2012 Z&Z pagina 18–19.

Naar boven