Vragen van het lid Grashoff (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het verbod op glyfosaat (ingezonden 8 maart 2012).

Mededeling van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 12 april 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het besluit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) van 4 mei 2011, waarin het professioneel gebruik van het glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddel Roundup Evolution alleen «onder certificaat» is toegestaan?

Vraag 2

Wordt in de Nota duurzame gewasbescherming die u in voorbereiding heeft een verbod ingesteld op het gebruik van glyfosaat voor niet-commerciële doeleinden, zoals verwoord in de motie Grashoff van 13 september 2011?1 Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Deelt u de mening dat bij een verbod op glyfosaat het certificaat leidt tot onevenredige hoge administratieve lasten?

Vraag 4

Deelt u de mening dat bij een verbod op glyfosaat haast geboden is om duidelijkheid voor de uitvoerende ondernemers en opdrachtgevers te scheppen over de certificatieplicht en de ingangsdatum van het verbod?

Vraag 5

Bent u bereid het verbod voor professionals zo spoedig mogelijk in te voeren met een overgangstermijn van maximaal twee jaar?

Vraag 6

Bent u bereid het verbod voor particulieren in te voeren voor 1 januari 2013?

Vraag 7

Bent u er van op de hoogte dat het Ctgb op 23 februari 2012 het bestrijdingsmiddel Roundup Powermax op basis van glyfosaat heeft toegelaten? Zo ja, hoe verhoudt de toelating van dit middel zich tot het aanstaande verbod op het gebruik van glyfosaat?

Vraag 8

Bent u bereid met het Ctgb in gesprek te gaan over de toelating van glyfosaat voor niet-commerciële doeleinden?

Mededeling

Op 8 maart 2012 heeft de heer Grashoff vragen gesteld over een verbod op het gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen.

Hierbij laat ik u weten dat ik meer tijd nodig heb voor beantwoording van de vragen. Ik zal u zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vrijdag 13 april 2012 mijn antwoorden doen toekomen.


X Noot
1

Kamerstuk, 32 372 nr. 72.

Naar boven