Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over het bericht dat door de lage rente werknemers te maken kunnen krijgen met grote kortingen van hun pensioen (ingezonden 15 februari 2012).

Mededeling van minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 28 februari 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Pensioenkorting van 30 procent»?1

Vraag 2

Klopt het bericht dat werknemers met een beschikbare premieregeling door de lage rente rekening moeten houden met een aanzienlijk lager pensioen wat kan oplopen tot kortingen van ca. 35 procent Kunt u daarnaast aangeven hoeveel werknemers een dergelijke regeling hebben?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het ongewenst is dat werknemers door de lage rente gedwongen worden om in een keer hun pensioen aan te kopen, terwijl deze aanspraken later (bij een hogere rente) meer waard blijken te zijn?

Vraag 4

Deelt u de mening dat de «pensioenknip» (Stcrt. 2009, 10855) een oplossing kan bieden voor deze problematiek?

Vraag 5

Deelt u eveneens de mening dat de nieuwe pensioenwet wel voorziet om tijdens de opbouwfase alvast een kapitaal of uitkering te kunnen inkopen, maar dat dit voor oude polissen die nu expireren geen oplossing biedt?

Vraag 6

Kunt u cijfermatig aangeven wat de financiële consequenties zijn van een veranderende rente op de aan te kopen uitkering?

Vraag 7

Bent u bereid om de mogelijkheden te bekijken om de tijdelijke regeling van de pensioenknip te verlengen? Bent u verder bereid om het mogelijk te maken om het pensioen meerdere keren te knippen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Lodders (VVD) over het bericht dat door de lage rente werknemers te maken kunnen krijgen met grote kortingen van hun pensioen, niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is. Adequate beantwoording vergt nog nadere afstemming met pensioenuitvoerders en met het ministerie van Financiën. Ik zal uw Kamer de beantwoording uiterlijk eind maart doen toekomen.


X Noot
1

Volkskrant, 24 januari 2012.

Naar boven