Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de aanbesteding van dienstwapens politie (ingezonden 25 januari 2012).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 16 februari 2012). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 1541.

Vraag 1

Welke gevolgen heeft de uitspraak van de rechter dat de aanbestedingsprocedure voor nieuwe politiepistolen over moet worden gedaan?1

Antwoord 1

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de Nederlandse politie opnieuw een aanbestedingsprocedure moet voeren voor de verwerving van een nieuw dienstwapen.

Vraag 2

Legt u zich neer bij deze uitspraak of gaat u in hoger beroep?

Antwoord 2

Ik respecteer de uitspraak van de voorzieningenrechter en heb besloten om niet in hoger beroep te gaan en zo snel mogelijk een nieuwe aanbestedingsprocedure te starten.

Vraag 3

Viel een dergelijke uitspraak te voorzien? Zo ja, waarom is hier geen rekening mee gehouden?

Antwoord 3

Na de ontbinding van de overeenkomst met de firma SIG-Sauer heb ik alle (juridische) mogelijkheden in kaart laten brengen om zo snel mogelijk te komen tot een nieuw dienstwapen voor de politie omdat het huidige dienstwapen dringend aan vervanging toe is. Het teruggaan naar het aanbestedingsresultaat van de eerder afgesloten aanbestedingsprocedure en naar de als nummer twee geëindigde inschrijver bleek de snelste optie en leek op basis van de jurisprudentie goed verdedigbaar. De voorzieningrechter heeft echter een andere afweging gemaakt en geoordeeld dat sprake was van een nieuwe overheidsopdracht en dat deze opnieuw moet worden aanbesteed.

Vraag 4

Kunt u een inschatting van de vertraging maken die deze uitspraak heeft opgeleverd?

Antwoord 4

Het doorlopen van een nieuwe aanbestedingprocedure duurt naar schatting tussen de 12 en 18 maanden.

Vraag 5

Wat betekent deze vertraging voor het gebruik van de huidige wapens, gezien het feit dat deze onderhevig zullen zijn aan slijtage? Voldoen zij nog aan de wettelijke veiligheidseisen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 5

Er worden diverse maatregelen getroffen om de operationele inzetbaarheid en de veiligheid van de huidige dienstpistolen te waarborgen. De wapens worden periodiek geïnspecteerd op slijtage en waarnodig worden onderdelen of gehele pistolen vervangen. Hiervoor zijn extra onderdelen besteld bij de fabrikant en daarnaast zullende de aanwezige regionale reservevoorraden centraal worden gaan beheerd.

Vraag 6

Deelt u de mening dat het van groot belang is dat de politieorganisatie snel beschikt over nieuwe dienstwapens en dat deze vertraging ongewenst is?

Antwoord 6

Ja.

Vraag 7

Wat gaat u doen om te zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuw dienstwapen beschikbaar komt voor de politie?

Antwoord 7

Er zal zo snel mogelijk een nieuwe aanbesteding worden gestart, waar mogelijk zal de procedure worden ingekort maar alleen wanneer dit niet ten koste gaat van de kwaliteit en de zorgvuldigheid.


X Noot
1

Telegraaf, 24-01-2012, «Aanbestedingsprocedure politiepistool opnieuw»

Naar boven