Vragen van de leden Kuiken en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Defensie over de gevolgen van het mislukken van de aanbesteding van het politiewapen (ingezonden 26 januari 2012).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 16 februari 2012).

In verband met een correctie in de tekst.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht «Vertraging nieuw politiepistool 1 tot 1,5 jaar»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt u een betrouwbare prognose geven wanneer de Nederlandse politieagenten nieuwe dienstwapens krijgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoeveel vertraging heeft dit aanbestedingstraject inmiddels opgelopen?

Antwoord 2

Het doorlopen van een nieuwe aanbestedingprocedure duurt tussen de 12 en 18 maanden.

De verwachting is dat de eerste omscholingen op het nieuwe dienstwapen kunnen plaatsvinden in de tweede helft van 2013. De oorspronkelijke planning was dat de aanbesteding eind 2010 zou zijn afgerond en dat de omscholing in de tweede helft van 2011 van start zou kunnen gaan.

Vraag 3

Was de uitspraak van de bestuursrechter te voorkomen geweest als er voorwaardelijk gegund was, waardoor de andere biedingen niet verworpen waren zoals de rechtbank nu oordeelt? Gaat u de vertragingen in deze aanbesteding evalueren op lessen die eruit getrokken kunnen worden?

Antwoord 3

Het opnemen van een zogenaamde «wachtkamerbepaling» in de aanbestedingsdocumenten had er voor kunnen zorgen dat het wel mogelijk was geweest om na ontbinding van de overeenkomst terug te vallen op de fabrikant die als tweede was geëindigd. Bij de start van de aanbestedingsprocedure was dit echter geen gebruikelijke bepaling in dit soort contracten en daarnaast was niet voorzien dat het contract met een gerenommeerde wapenfabrikant als SIG-Sauer zou moeten worden ontbonden wegens problemen met de kwaliteitscontrole; temeer omdat het wapen in de aanbestedingsprocedure uitgebreid was getest. Voor de nieuwe aanbestedingsprocedure worden alle stappen in het proces geëvalueerd en waar mogelijk ingekort en vereenvoudigd. Dit om zoveel mogelijk (juridische) risico’s op voorhand uit te sluiten. In de aanbestedingsdocumentatie en het concept-contract zal de zogenaamde « wachtkamerbepaling» worden opgenomen zodat op een andere aanbieder kan worden teruggevallen indien de winnaar van de komende aanbesteding onverhoopt niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Vraag 4 en 5

Klopt het dat het langer gebruiken van het huidige wapen gevaarlijk is en dat er hierdoor dodelijke slachtoffers kunnen vallen, zoals de advocaat van de politie stelde?2 Zo ja, wat zijn de risico’s die aan het oude wapen kleven en hoeveel slachtoffers verwacht u dat er hierdoor vallen? Wat gaat u doen om de risico’s te minimaliseren?

Is het huidige politiewapen nog goed te onderhouden, gezien de lange levensduur en de moeilijke levering van onderdelen? Neemt het aantal storingen aan het wapen toe? Wat zijn de gevolgen voor de inzetbaarheid en betrouwbaarheid van dit wapen?

Antwoord 4 en 5

Nee, het gebruik van het huidige wapen is niet gevaarlijk. Er worden diverse maatregelen getroffen om de operationele inzetbaarheid en de veiligheid van de huidige dienstpistolen te waarborgen. De wapens worden periodiek geïnspecteerd op slijtage en waar nodig worden onderdelen of gehele pistolen vervangen. Hiervoor zijn extra onderdelen besteld bij de fabrikant en daarnaast zullende de aanwezige regionale reservevoorraden centraal worden gaan beheerd.

Vraag 6

Wat zijn de meerkosten door de vertraging van de aanbesteding? Hoe gaat u ervoor zorgen dat deze meerkosten niet afgewenteld worden op de personeelsbudgetten van de politie?

Antwoord 6

De meerkosten door de vertraging van de aanbesteding bedragen naar schatting tussen de drie en vier miljoen euro. Naar verwachting zullen deze kosten worden gedekt door het budget dat is gereserveerd voor de vervanging van het huidige dienstpistool. Van afwenteling van deze meerkosten op de personeelsbudgetten van de politie is geen sprake.

Vraag 7

Heeft dit nog gevolgen voor de inkoop van de wapens van Defensie?

Antwoord 7

Nee.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Kooiman (SP), ingezonden 25 januari 2012 (vraagnummer 2012Z01194, zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 1570).


X Noot
1

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3135570/2012/01/24/Vertraging-nieuw-politiepistool-1-tot-1–5-jaar.dhtml

X Noot
2

«Politie: uitstel nieuw pistool is gevaarlijk», Volkskrant, 17 januari 2011.

Naar boven