Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over belangenverstrengeling bij de TU Delft (ingezonden 21 juni 2011).

Mededeling van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 11 juli 2011).

Vraag 1

Wat is uw oordeel over het artikel «Foute familiezaken op de universiteit», waaruit blijkt dat een decaan van de Technische Universiteit Delft voor € 750 000 aan opdrachten aan zijn vrouw verleende?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat de geconstateerde belangenverstrengeling buitengewoon slecht is voor het aanzien van de wetenschap?

Vraag 3

Vindt u de zaak een interne aangelegenheid van de TU Delft of deelt u de mening dat u ook een taak heeft in het waarborgen van de integriteit en onafhankelijkheid van het wetenschappelijk personeel?

Vraag 4

Is er een sanctie opgelegd naar aanleiding van het gebeurde of blijft het bij de constatering dat het «onvoorzichtig en niet gewenst» is? Vindt u dit afdoende?

Vraag 5

Op welke manier gaat de TU Delft de gedragscode aanscherpen? Gaat u erop toezien dat dit op een adequate manier gebeurt?

Vraag 6

In hoeverre kunnen dit soort zaken ook bij andere universiteiten voorkomen? Bent u bereid dit te onderzoeken?

Vraag 7

Gaat u erop toezien dat ook andere universiteiten hun gedragscode aanscherpen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Hoe staat het met de transparantie rond de nevenfuncties van hoogleraren bij bedrijven, et cetera? Bent u bereid hiervan een overzicht te geven, zodat er volstrekte openheid bestaat over de bijbanen van het wetenschappelijk personeel?2

Mededeling

Op 17 en 21 juni hebben de leden Jadnanansing (PvdA) en Van Dijk (SP) mij schriftelijke vragen gesteld over een decaan aan de TU Delft die opdracht gaf aan het bedrijf van zijn echtgenote (2011Z13152), resp. over belangenverstrengeling bij de TU Delft (2011Z13428).

Om de vragen te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk vast te stellen of de feiten vermeld in het door de vragenstellers aangehaalde NRC artikel ook daadwerkelijk kloppen. Daartoe wordt nadere informatie ingewonnen bij de TU Delft. De TU Delft heeft inmiddels een extern bureau opdracht gegeven een onafhankelijk feitenonderzoek bij de TU Delft uit te voeren. Naar verwachting zal dat ongeveer 6 tot 8 weken in beslag nemen; meer tijd dan de gebruikelijke termijn voor de beantwoording van Kamervragen biedt.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden na inzicht te hebben verkregen in de resultaten van het interne onderzoek bij de TU Delft. Ik verwacht de gevraagde informatie binnen 2 maanden te ontvangen.


X Noot
1

NRC, 11 juni 2011.

X Noot
2

Vragen van het lid Jasper van Dijk over het openbaar maken van nevenfuncties d.d. 29 januari 2009 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 1634).

Naar boven