Vragen van de leden Haverkamp en Koopmans (beiden CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het artikel «Vrije meningsuiting beknot» (ingezonden 29 april 2011).

Mededeling van minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 23 mei 2011).

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het artikel «Vrije meningsuiting beknot?»?1

Vraag 2

Is het waar dat de gemeente Wijdemeren de borden voor buitenreclame, die voorheen bestemd waren voor niet-commerciële activiteiten, sinds 1 januari 2011 commercieel laat exploiteren?

Vraag 3

Ontstaat hierdoor het risico dat de promotie-uitingen van lokale verenigingen, zoals die sinds jaar en dag in de dorpen hangen, nu verwijderd worden, omdat zij voor die uitingen moeten betalen aan de exploitant van de buitenreclames? Zo ja, hoe beoordeelt u deze ontwikkeling?

Vraag 4

Doet deze ontwikkeling zich ook in andere gemeenten voor?

Vraag 5

Deelt u de mening, dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt, als er naast de exclusieve rechten voor het A0-formaat geen plakruimte blijft voor niet-commerciële mededelingen?

Vraag 6

Bent u bereid in overleg met de VNG te bevorderen, dat het lokaal beleid inzake buitenreclame ruimte laat voor verenigingen om niet-commerciële activiteiten aan te kondigen?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Haverkamp en Koopmans (Beiden CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het artikel «vrije meningsuiting beknot», die werden ingezonden op 29 april 2011, deel ik u mee dat beantwoording daarvan niet mogelijk is binnen de gestelde termijn, omdat de vragen eerst op 16 mei jl. zijn ontvangen. Beantwoording zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden.


X Noot
1

Wijdemeersewebkrant.nl, 27 april 2011.

Naar boven