Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het plaatsen van acht gedetineerden op een cel en de onrust in de penitentiaire inrichting Tilburg (ingezonden 10 februari 2011).

Antwoord van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 11 maart 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met de spanningen in de penitentiaire inrichting in Tilburg?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wanneer precies worden 150 extra Belgische gedetineerden in Tilburg ondergebracht?

Is het waar dat de Belgische gedetineerden met acht personen op een cel zullen worden geplaatst? Is het waar dat het hier gaat om zware criminelen die lange straffen moeten uitzitten? Zo nee, om welke doelgroep gaat het dan wel?

Antwoord 2

Vanaf 1 maart 2011 is er sprake van een gefaseerde plaatsing van 150 extra Belgische gedetineerden in de penitentiaire inrichting Tilburg. Conform het verdrag tussen Nederland en België draagt België zorg voor de plaatsing van deze gedetineerden.

Het gaat om gedetineerden die in België zijn veroordeeld voor een vrijheidsstraf van tenminste één jaar en een vlucht- en maatschappelijk risico hebben dat past bij het beveiligingsniveau van de PI Tilburg.

Gedetineerden in de PI Tilburg kunnen worden geplaatst op zowel eenpersoons- als meerpersoonscellen, waaronder 4-, 6- en 8 persoonscellen.

Vraag 3

Deelt u de mening dat bij het plaatsen van meer personen op een cel meer personeelsinzet nodig is? Hoeveel extra personeel wordt in de penitentiaire inrichting Tilburg ingezet?

Antwoord 3

Ja, de inzet van personeel is afgestemd op het aantal gedetineerden dat in de PI Tilburg verblijft, en op het aantal personen in een cel. De formatie van PI Tilburg is met ruim 100 fte uitgebreid. Inmiddels zijn de vacatures die hierdoor zijn ontstaan op een beperkt aantal na vervuld.

Vraag 4

Op welke wijze is het Nederlandse gevangenispersoneel (bij)geschoold om volgens de regels van het Belgische recht te werken?2

Antwoord 4

Het Nederlandse gevangenispersoneel heeft hiervoor een opleiding gevolgd die verzorgd is door het Belgische opleidingsinstituut. De opleidingen voor nieuwe medewerkers zijn, op die voor een laatste groep na, afgerond.

Vraag 5

Bent u bekend met de onrust die het plaatsen van gedetineerden in achtpersoonscellen onder het personeel teweeg brengt? Waarom is het plaatsen van acht op een cel noodzakelijk?

Antwoord 5

Tussen de directie van de inrichting en de ondernemingsraad heeft in het kader van de uitbreiding overleg plaatsgevonden over de inzet van het personeel en de geldende dienstroosters. Inmiddels is hierover overeenstemming bereikt. Bij de uitbreiding is de benutting van alle cellen nodig, ook van de meerspersoonscellen. De cellen waar acht gedetineerden op worden geplaatst zijn voor dit doel geschikt en voorzien van de noodzakelijke faciliteiten hiertoe.

Vraag 6

Is over deze plannen overlegd met het gevangenispersoneel, de vakbonden en ondernemingsraden? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid dat alsnog te doen en specifiek in te gaan op de veiligheid van het personeel? Met hoeveel man personeel moet bijvoorbeeld een achtpersoonscel worden opengemaakt?

Antwoord 6

Ja, er heeft afstemming plaatsgevonden met de ondernemingsraad. Het gevangenispersoneel is hierin vertegenwoordigd. Met de vakbonden is geen overleg gevoerd, dit is ook niet gebruikelijk. In het algemeen geldt de instructie dat een celdeur door minimaal twee personeelsleden wordt geopend. Dit geldt ook voor de meerpersoonscellen in PI Tilburg.

Vraag 7 en 8

Kunt u zich de zorgen over de veiligheid van het personeel voorstellen, nu er acht langgestraften op een cel zullen worden geplaatst? Is hOp welke wijze gaat u de veiligheid van het personeel, ook in penitentiaire inrichting Tilburg met acht man op een cel, waarborgen?

et waar dat dit een unicum is in Nederland, maar dat dit nu is toegestaan omdat Belgisch recht van toepassing is binnen de inrichting? Vindt u dit wenselijk?

Antwoord 7 en 8

De PI Tilburg kende in het verleden een bestemming tot vreemdelingenbewaring. In die periode zijn de huidige cellen ingericht, ook de 4-, 6- en 8 persoonscellen. Bij de plaatsing van Belgische gedetineerden op deze cellen wordt rekening gehouden met de samenstelling en de geschiktheid voor plaatsing. De selectie vindt onder de verantwoordelijkheid van de Belgische autoriteiten plaats.

Bij de plaatsing is de veiligheid van het personeel een belangrijk uitgangspunt. Alle vigerende instructies voor het personeel zijn hier op gericht of worden zo nodig aangepast.


X Noot
1

http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/binnenland/8095443/Spanning-in-bajes-Tilburg-door-komst-Belgen.ece

X Noot
2

Kamerstuk 32 215, nr. 5.

Naar boven