Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het vergroten van de Lotto-inkomsten voor de sport (ingezonden 10 januari 2011).

Mededeling van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 2 februari 2011)

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de wens van de Lotto dat sportverenigingen actief moeten worden betrokken bij het vergroten van de Lotto-inkomsten?1 Kunt u hierop een toelichting geven?

Vraag 2

Vindt u het een gewenste ontwikkeling als sportclubs actief deelname aan een kansspel gaan promoten? Is dit wettelijk toegestaan?

Vraag 3

Bent u van mening dat de afhankelijkheid van sportbonden en sportverenigingen van de Lottogelden mag leiden tot de eis dat de bonden en verenigingen Lotto-leden gaan werven? Kunt u hierop een toelichting geven?

Vraag 4

Is het noodzakelijk voor een goede sportbeoefening in Nederland om het gokken aan te jagen?

Vraag 5

Levert het aanjagen van gokken het goede Olympische klimaat op, in het licht van een eventueel bid op de Olympische Spelen in 2028?

Vraag 6

Bent u bereid de basisinfrastructuur van de sport te garanderen in het kader van een eventueel bid op de Olympische Spelen?2 Wilt u de situatie dat deze basisinfrastructuur afhankelijk is van gokgelden in stand houden? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u bereid extra te investeren in de basisinfrastructuur van de sport om deze afhankelijkheid te beëindigen?

Vraag 7

Bent u van mening dat gokken op sportwedstrijden moet worden bevorderd of juist in de hand moet worden gehouden? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 8

Bent u van plan om het illegale gokken op sportwedstrijden op internet aan te pakken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier gaat u dit doen?

Vraag 9

Bent u van mening dat gokken op randverschijnselen, zoals de eerste ingooi of de eerste gele kaart, omkoping in de hand werkt? Bent u van plan om het verbod hierop te handhaven?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het vergroten van de Lotto-inkomsten voor de sport (ingezonden 10 januari 2011) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat een belangrijk gedeelte van de vragen behoort tot de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en dat het interdepartementale overleg de nodige tijd kost.

De beantwoording zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden.


XNoot
1

Trouw, «De Lotto is het hart van de sport», 5 januari 2011.

XNoot
2

Kamerstuk 31 700, XVI, nr. 26.

Naar boven