Kennisgeving Voornemen en Participatie Herstel Kwistbeek – Baarlo – Hout-Blerick

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over het voornemen om het deel van de Kwistbeek van de Ingweg tot aan de Maas aan te passen om de natuurkwaliteit te verbeteren. Het herstel van de Kwistbeek maakt deel uit van het Programma Baarlo-Hout-Blerick. In dit gezamenlijke programma met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg, gemeente Peel en Maas, gemeente Venlo en Waterschap Limburg is een integraal voorkeursalternatief vastgesteld voor de inrichting van het gebied Baarlo – Hout-Blerick met toekomstperspectief voor de functies wonen, werken, recreëren, natuur en landschap. Het herstel van de Kwistbeek is één van de deelprojecten in het Programma.

Voor het herstel van de Kwistbeek nodigen wij iedereen uit mee te denken over hoe we dit kunnen doen.

Projectprocedure en participatie

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit betekent dat het waterschap voor het project in plaats van een Projectplan Waterwet een Projectbesluit Omgevingswet gaat vaststellen met de bijbehorende verplichte projectprocedure. Start van de projectprocedure is deze Kennisgeving Voornemen en Participatie. In het kader van de projectprocedure voor het Projectbesluit Herstel Kwistbeek wordt geen zogenoemde voorkeursbeslissing genomen.

Het waterschap is initiatiefnemer van dit deelproject. Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg stelt het benodigde projectbesluit vast. Het projectbesluit is pas van kracht als het is goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten van Provincie Limburg. Het kan zijn dat in plaats van een projectbesluit gekozen wordt voor een omgevingsvergunning beperkingengebied wateractiviteit.

Hoe u kunt meedenken en op welke momenten dat kan, wordt uitgebreid toegelicht in het participatieplan. Dit participatieplan is te vinden op de project website via www.waterschaplimburg.nl/dijkversterking-baarlo-hout-blerick.

Onder aan deze Kennisgeving vindt u contactgegevens waar u uw reactie kunt geven. Via de project website wordt u gedurende het project op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen, vindt u documenten over het project, presentaties en verslagen van participatiemomenten en kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Opgave

De benedenloop van de Kwistbeek voldoet momenteel niet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van de KRW is dat waterlichamen in een goede ecologische en chemische toestand moeten verkeren. Dit doel dient uiterlijk in december 2027 gerealiseerd te zijn. De opgave is om de benedenloop van de Kwistbeek (circa 950 meter van de Ingweg tot aan de beekmonding in de Maas) zodanig aan te passen dat deze voldoet aan de KRW. Het doel van het deelproject Herstel Kwistbeek is een meer natuurlijke inrichting van de beek om betere omstandigheden te creëren voor planten en dieren die van oorsprong in de beek thuishoren. Ook wordt onderzocht of vismigratie mogelijk gemaakt kan worden. Zo draagt het beekherstel bij aan het verbeteren van de ecologische en chemische waterkwaliteit. Het plangebied voor het deelproject Herstel Kwistbeek is in figuur 1 weergegeven.

Figuur 1: Het plangebied Herstel Kwistbeek (rode stippellijn). In blauwe lijnen zijn de Kwistbeek en daarop uitkomende watergangen ingetekend. De groene lijn geeft de locatie van de huidige dijk weer.

Uw inbreng in wat we gaan doen

Het tracé vanaf de Ingweg tot aan de Maas moet samen met de natuurlijke inrichting van de beek nog worden bepaald. Daarover kunt u meedenken. Iedereen die ideeën heeft, krijgt de kans om mee te denken en mee te werken. Bij ‘iedereen’ denken wij aan bewoners, bedrijven, natuurorganisaties, maatschappelijke organisaties en medeoverheden.

Het doel van de participatie is om alle belanghebbenden en belangstellenden de gelegenheid te bieden om betrokken te worden bij de totstandkoming van het ontwerp en het uiteindelijke projectbesluit Omgevingswet. Om zo samen met de omgeving de best mogelijke inrichting van de Kwistbeek te realiseren. 

Tijdens het project worden belanghebbenden nauw betrokken via werksessies, keukentafelgesprekken en openbare informatiebijeenkomsten. Meer informatie over hoe het participatieproces gedurende het project is ingericht vindt u in het participatieplan.

Uw ideeën en oplossingen dienen bij te dragen aan het doel, namelijk: het verbeteren van de waterkwaliteit door een meer natuurlijke inrichting van de beek om betere omstandigheden te creëren voor planten en dieren en vismigratie mogelijk te maken. Ook dienen oplossingen uitvoerbaar te zijn en te passen binnen het beschikbare budget.

Planning

In 2024 wordt een ontwerp opgesteld, samen met het projectbesluit en de daarvoor benodigde uitvoeringsbesluiten. De verkenning eindigt met het ontwerp projectbesluit dat ter inzage wordt gelegd in 2025. Het deelproject Herstel Kwistbeek dient eind 2027 te zijn gerealiseerd.

Reageren op deze kennisgeving

Heeft u ideeën over het tracé en de inrichting van de Kwistbeek die bijdragen aan de bovengenoemde doelen? Heeft u aanvullende informatie die kan helpen bij het ontwerp of zijn er andere initiatieven in de omgeving waar wij rekening mee dienen te houden? Of heeft u vragen? Wij horen graag van u.

Stuur uw reactie naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl of per post naar Waterschap Limburg t.a.v. HWBP-project Baarlo – Hout-Blerick, Postbus 2207, 6040 CC Roermond onder vermelding van “Reactie Kennisgeving Voornemen en Participatie Herstel Kwistbeek”.

U kunt uw reactie insturen tot vier (4) weken na publicatie van deze Kennisgeving Voornemen en Participatie.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle reacties worden verzameld en beoordeeld door het waterschap. Reacties die bijdragen aan de doelen, uitvoerbaar zijn en passen binnen het budget worden onderzocht. De reacties worden gebundeld en er volgt een bericht vanuit het waterschap wat er met de reactie is gedaan.

Naar boven