Waterschap Vallei en Veluwe heeft het Inrichtingsplan Lampenbroek vastgesteld. De officiële naam is Projectplan Verdrogingsaanpak Lampenbroek. Een projectplan is een besluit van het waterschapsbestuur over het aanpassen van beken of andere wateren.
Het gaat met name om de volgende inrichtingsmaatregelen:
- •
Nieuw tracé Loenense Beek, Verloren Beek en drie overige A-watergangen (A-watergangen zijn de hoofdwatergangen, het waterschap zorgt voor het onderhoud ervan).
- •
Aanleg automatische stuw in Voorsterbeek met vispassage.
- •
Aanleg kade ter begrenzing van het waterretentiegebied bovenstrooms
- •
van de aan te leggen stuw (debietbegrenzer).
- •
Aanleg beplanting langs Verloren beek.
- •
Verondiepen en dempen kavelsloten in beoogd natuurgebied.
- •
Aanleg/verbreden randsloten bij erven en/of aanliggende agrarische
Eerder publiceerde het waterschap al het ontwerp van dit projectplan. Nu is het definitieve projectplan vastgesteld. Er is een aantal wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-projectplan.
Het projectplan en de tekening van het inrichtingsplan vindt u hiernaast bij Externe bijlagen.
Ter inzage
U kunt van 23 april 2024 tot en met 3 juni 2024 de papieren versie van het projectplan en de bijlage(n) komen bekijken. Dat kan tijdens openingstijden op het Waterschapshuis, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn: elke werkdag na telefonische afspraak (055) 5 272 911.
Beroep bij de rechtbank
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met het projectplan, dan kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Beroep instellen doet u door een beroepschrift in te dienen. U kunt belanghebbende zijn als u bijvoorbeeld dicht bij het gebied woont waar de maatregelen worden uitgevoerd.
Beroepstermijn
De termijn voor het indienen van het beroepschrift bedraagt 6 weken. Deze termijn begint met ingang van de dag na de dag van bekendmaking. Dit betekent dat het beroepschrift uiterlijk op 3 juni 2024 ingediend moet zijn. U moet voor het instellen van beroep een bedrag aan de rechtbank betalen.
Inhoud beroepschrift
Neemt u in uw beroepschrift in ieder geval op:
- •
- •
De dagtekening (= datum van ondertekening).
- •
Een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht.
- •
De gronden van beroep (de reden waarom u beroep instelt).
- •
Afwijkende procedureregels voor beroep (Crisis- en herstelwet)
Voor dit besluit gelden de procedureregels uit de Crisis- en herstelwet (afdeling 2 van hoofdstuk 1, bijlage 1) en artikel 11 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Deze regels zijn er voor bedoeld om procedures tegen ruimtelijke en infrastructurele projecten te versnellen. Bij het indienen van beroep gelden er daarom afwijkende voorwaarden.
Houdt u rekening met het volgende. Vermeld direct in uw beroepschrift waarom u beroep instelt (de gronden van beroep). Doet u dit niet (of te laat), dan is het beroep niet-ontvankelijk. Dat betekent dat het beroep niet aan de formele eisen voldoet en niet inhoudelijk wordt behandeld.
Hoe dient u een beroepschrift in?
U richt het beroepschrift aan de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem, met een kopie van het projectplan. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de website voor de precieze voorwaarden.
Wilt u de start van de activiteiten tegenhouden?
Als u een beroepschrift indient, betekent dat niet dat het waterschap de maatregelen uit het projectplan moet stilleggen. Wilt u dat de maatregelen worden stilgelegd, dan kunt u de rechtbank Gelderland vragen de start van de activiteiten tegen te houden. Dit heet het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Dit kan schriftelijk of online via de website van de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Voor meer informatie kunt u de rechtbank bellen. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 6161. U moet voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening een bedrag aan de rechtbank betalen.
Schadevergoeding
Belanghebbenden die schade lijden, kunnen verzoeken om schadevergoeding. Het waterschap probeert dan eerst in overleg met de betrokkene tot overeenstemming te komen. Lukt dat niet, dan kan de betrokkene een beroep doen op de Schadevergoedingsregeling Waterschap Vallei en Veluwe 2014. Het waterschap vraagt dan advies aan een onafhankelijke deskundige en besluit vervolgens of er schadevergoeding uitgekeerd wordt.
Het waterschap heeft ook een beleidsregel speciaal gericht op vernattingsschade met gedetailleerde richtlijnen over de hoogte van de schadevergoeding (Beleidsregel nadeelcompensatie vernattingsschade 2018).
Vragen
Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met projectmanager M. van Betuw, email mvanbetuw@vallei-veluwe.nl of via telefoonnummer (055) 5 272911. Voor vragen over de procedure of voor juridische vragen kunt u contact opnemen met de heer J. Doude van Troostwijk, via telefoonnummer (055) 5 272 911.
Apeldoorn,