Terinzagelegging ontwerp beleidsregel Compensatie toename verharding en versnelde afvoer

De ontwerp beleidsregel Compensatie toename verharding en versnelde afvoer van Waterschap Zuiderzeeland ligt van 24 april tot en met 5 juni 2024 (een termijn van 6 weken) ter inzage. Iedereen die dat wil kan in deze 6 weken een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen.

De beleidsregel Compensatie toename verharding en versnelde afvoer geeft aan op welke wijze een toename aan verharding of versnelde afvoer moet worden gecompenseerd. Deze beleidsregel is sinds 2013 van kracht. In Artikel 3 wordt de bergingsnorm beschreven, waarmee wordt bepaald hoeveel er gecompenseerd moet worden. Artikel 3 is in de ontwerp beleidsregel geactualiseerd, de overige artikelen zijn ongewijzigd.

Met het wijzigen van dit artikel wordt de methodiek voor het berekenen van de bergingsnormen vastgelegd. Deze methodiek maakt gebruik van de meest actuele gegevens (klimaatscenario's en neerslagstatistiek) van het KNMI. Dit betekent dat de bergingsnormen aangepast worden wanneer nieuwe gegevens beschikbaar zijn. De bergingsnormen worden via de website van Waterschap Zuiderzeeland ontsloten.

Met het toepassen van deze methodiek komt de bergingsnorm op 11,6 m3 per 100 m2 toename verhard oppervlak. Dit is berekend op basis van het laatste KNMI klimaatscenario waar neerslagstatistiek voor beschikbaar is (KNMI’19 scenario), een doorkijk van tenminste 50 jaar vooruit (2085) en de bovengrens van het scenario (upper) (STOWA rapport 2019-19).

De eerstvolgende herberekening is op basis van de KNMI’23 klimaatscenario’s. De verwachting is dat de neerslagstatistiek van deze scenario’s mei 2024 beschikbaar komen via de STOWA.

De volledige beleidsregel wordt de komende periode herzien. Hierbij worden onder andere de principes van water en bodem sturend meegenomen. De beleidsregel wordt dan opnieuw ter inzage gelegd.

De ontwerp beleidsregel staat online, u kunt het ook op het Waterschapshuis inzien. De ontwerp beleidsregel is digitaal beschikbaar, via de link op deze pagina. U kunt ook de papieren versie van het stuk inzien op het Waterschapshuis in Lelystad (Lindelaan 20, 8224 KT Lelystad). Hiervoor kunt u een afspraak maken. Dit kan via telefoonnummer 0320 274 911.

U kunt uw reactie schriftelijk of mondeling doorgeven via een zienswijze. In de periode van 24 april tot en met 5 juni 2024 kan iedereen die dat wil reageren op de ontwerp beleidsregel. Dit kan per brief of per e-mail aan het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland, Postbus 229, 8200 AE, Lelystad of via waterschap@zuiderzeeland.nl. Graag onder vermelding van: zienswijze ontwerp beleidsregel Compensatie toename verharding en versnelde afvoer.

Wilt u meer informatie? Voor meer informatie over de inspraak- en vaststellingsprocedure van de ontwerp beleidsregel kunt u contact opnemen via waterschap@zuiderzeeland.nl of via telefoonnummer 0320 274 911.

 

Naar boven