Kennisgeving project Aanvoerleiding Kwistbeek

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project ‘Aanvoerleiding Kwistbeek’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op projectenpagina Aanvoerleiding Kwistbeek - Waterschap Limburg

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Aanleiding

Ter plaatse bij de Aanvoerleiding Kwistbeek ligt een sifonduiker, voorzien van een krooshek om afdrijvend vuil op te vangen. Dit krooshek moet echter met regelmaat handmatig worden schoongemaakt. Wanneer dit niet tijdig gebeurt, bestaat er een risico op verstoppingen die stroomopwaarts voor opstuwingen kunnen zorgen. Daarnaast wordt er een gebiedsregeling gerealiseerd om het watersysteem te kunnen sturen vanaf een centraal punt.

De aanleiding voor het project bestaat uit drie onderdelen:

  • 1.

    Verstoppingen en hoge onderhoudskosten van het krooshek ter plaatse bij de Aanvoerleiding Kwistbeek.

  • 2.

    Onderhoud en opschonen watergang ter hoogte van Dekeshorst.

  • 3.

    Het waterschap wil het watersysteem van de Kwistbeek beter monitoren; daarvoor dient er een gebiedsregeling gerealiseerd te worden.

Krooshekreiniger

Ter plaatse bij de Aanvoerleiding Kwistbeek is één sifonduiker aanwezig, voorzien van een krooshek om afdrijvend vuil op te vangen. Dit krooshek moet met grote regelmaat handmatig worden schoongemaakt. Als dit niet op tijd gebeurt, ontstaan er verstoppingen die stroomopwaarts tot opstuwing leiden en krijgt het achterland minder water.

Opschonen watergang

Het gedeelte van de Kwistbeek vanaf de stuw gelegen bij de weg Dekeshorst tot en met het tracé direct benedenstrooms van de sifon gaan we opschonen.

Gebiedsregeling

Bovenstrooms van de Kwistbeek worden een drietal bestaande stuwen aangepast of vervangen met als doel dat deze stuwen worden geautomatiseerd en dat er meetapparatuur kan worden geïnstalleerd. Hierdoor zijn we als waterschap in staat om te sturen op de regionale waterhuishouding en kunnen we eventuele gevolgen van natte- en droge perioden beperken.

Doelstelling

De doelstelling van dit plan is tweedelig. Het plaatsen van een kroosrekreiniger moet het regelmatig onderhouden van het krooshek en het risico op verstoppingen oplossen. Daarnaast willen we door het vervangen / aanpassen en automatiseren van bestaande stuwen, een efficiënte gebiedsregeling realiseren.

Plangebied

Het plan omvat meerdere gebieden in de gemeente Peel en Maas. De krooshekreiniger wordt geplaatst in het buitengebied van Helden nabij de weg Dekeshorst. In figuur 1, is de ligging weergegeven met een rode cirkel. De stuwen die worden aangepast / vervangen bevinden zich ook in het buitengebied van Helden, ten noorden van de buurtgemeenschap ‘’Laagheide’’. In figuur 2 is de ligging van de verschillende stuwen met een gele punt weergegeven.

 

Figuur 1: Topografische ligging van de sifon, in het rood omcirkelde gebied wordt het krooshekreiniger geplaatst. 

 

Figuur 2: Ligging van de drietal stuwen. Stuw (97020) ligt ten oosten van de Maasbreeseweg. De overige twee (97529 & 9760) liggen ten noorden van buurtgemeenschap Laagheide.

 

De vorm van participatie

Participatie is maatwerk en daarom beoordelen we per project hoe we het participatieproces het beste kunnen vormgeven. Bij het waterschap geloven we dat transparantie belangrijk is en dat we duidelijk moeten aangeven waarover de omgeving wel en niet kan participeren. Het project 'Aanvoerleiding Kwistbeek' ligt zeer afgelegen in het buitengebied van Helden. Bovendien is de impact op de omgeving van de geplande maatregelen minimaal en kan het merendeel van het project op grond van het waterschap worden uitgevoerd. Het participatieproces is daarom hoofdzakelijk gericht op het verzamelen van informatie en wensen van de direct belanghebbenden en grondeigenaren. Gedurende de planvorming wordt de omgeving geïnformeerd over de belangrijke participatiemomenten, zoals de terinzagelegging van het ontwerp. Hieronder leest u uitgebreid de stappen die het waterschap neemt in het proces.

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we in de volgende stappen:

Tijdens de communicatiemomenten wordt het verloop van het project toegelicht. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving, kunnen hieraan deelnemen. Wanneer er behoefte is voor aanwonenden om één op één gesprekken te voeren, dan wordt een keukentafelgesprek ingepland.

Gedurende het traject wordt ondersteunende communicatie ingezet. Dit gebeurt middels pers- en nieuwsberichten, bewonersbrieven en sociale media berichten vanuit Waterschap Limburg. Hieronder staat in meer detail hoe het waterschap de omgeving bereikt.

Keukentafelgesprekken

Een aantal direct betrokkenen worden persoonlijk benaderd voor keukentafelgesprekken. De wensen en eisen van ieder gesprek worden verzameld. Gedurende de looptijd van het project vinden aanvullende keukentafelgesprekken plaats met de stakeholders.

Website

Na de verkenning start de planvormingsfase, tijdens deze fase wordt er een projectpagina online gezet op de website van het Waterschap Limburg. Dit is een projectenpagina met:

· Algemene projectinformatie.

· Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten.

· Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject.

De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken en informatie kunnen ophalen, vertalen en terugkoppelen.

Communicatiemoment 1: Ophalen informatie & informeren

Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. In de omgeving worden een-op-een gesprekken gevoerd met de direct belanghebbenden, met als uitgangspunt informeren en ophalen.

Communicatiemoment 2: Terugkoppelen opgehaalde info 

De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische experts en er zijn in de omgeving gesprekken gevoerd met de direct belanghebbenden. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. Deze terugkoppeling zal plaatsvinden middels gesprekken met de direct belanghebbenden in het projectgebied.

Communicatiemoment 3: Informeren omgeving

Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van het Waterschap Limburg en middels een nieuwsbrief.

Communicatiemoment 4: Besluitvorming 

Wanneer het definitieve ontwerp gereed is, gaan we over tot de besluitvorming. Het ontwerp en andere relevante documenten worden ter inzage gelegd, belanghebbenden worden hiervan op de hoogte gesteld. Afhankelijk van de procedure hebben zij de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven in de vorm van een zienswijze of bezwaar.

Communicatiemoment 5: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen middels brief een gedetailleerde toelichting op de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot de

uitvoering kunnen gemeld worden.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer. De planning zoals hier weergegeven is onder voorbehoud.

De uitvoering staat gepland voor de periode Q2 2025. Uiteraard zal tijdens de uitvoering de omgeving ook actief worden betrokken. De manier waarop we dit doen wordt afgestemd op de behoefte van de omgeving. Het is nu nog te vroeg om een uitspraak te doen hoe de participatie tijdens de uitvoering eruit zal zien.

Altijd in contact

De omgevingsmanager wilt contact met u houden. Daarvoor gebruiken we de website van het Waterschap Limburg. De website kunt u raadplegen via de link hieronder of door de QR-code te scannen met uw mobiele telefoon.

https://www.waterschaplimburg.nl/uwbuurt/projectenoverzicht/@7949/aanvoerleiding-kwistbeek/

U kunt zich op de website van het Waterschap Limburg aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Casper de Vilder. Casper is bereikbaar op c.devilder@waterschaplimburg.nl

 

Naar boven