Kennisgeving voornemen tot verkenning en participatie EVZ Bruggerijt

Waterschap De Dommel heeft het voornemen om een project uit te voeren in de fysieke leefomgeving bij de waterloop Bruggerijt, langs de oostzijde van de weg Scherpenering in Eindhoven. Specifiek op het traject vanaf het zuiden van Eindhoven Airport tot aan de kruising met de Landsardseweg zoals weergegeven op de kaart hieronder. Dit omdat wij moeten voldoen aan een aantal opgaven. Dat betekent dat wij gaan verkennen hoe we invulling gaan geven aan deze opgave en de voorbereiding daarvan. Met deze kennisgeving informeren we u daarover. Ook geven we aan hoe we u hierbij betrekken en hoe u inbreng kunt geven.

 

 

Onze verkenning houdt in dat we gaan onderzoeken hoe we de herinrichting van de waterloop en de direct aanliggende gronden op voorgenoemde traject gaan realiseren, rekening houdend met de volgende opgaven:

 

  • -

    Opgave ten aanzien van de Kaderrichtlijn Water (KRW), hierbij kunt u denken aan het verhogen van de stroomsnelheid, het verbeteren van de waterkwaliteit, vernatten etc.

  • -

    Realisatie van een Ecologische Verbindingszone (EVZ), waarbij een strook langs de watergang wordt ingericht zodat bepaalde doelsoorten zich hier optimaal kunnen verplaatsen en/of leven.

     

Het doel is om een integraal plan te maken waarin de genoemde opgaven zijn meegenomen, rekening houdend met de verschillende belangen, wensen en ideeën van belanghebbenden. Hieronder lichten we dit kort toe.

De EVZ Bruggerijt bestaat uit één nog te realiseren traject (EVZ nr 372c) in de watergang Ekkersrijt (ER1) die relatief recht door het landschap stroomt. Het traject grenst aan het vliegveld in Eindhoven.

Op het betreffende traject liggen opgaves t.b.v. EVZ doelsoorten Kamsalamander & Knoflookpad, en een KRW-opgave waarbij gedacht moet worden aan bijvoorbeeld het vernatten door de waterloop te verondiepen.

Om deze opgaven vorm te geven dient de EVZ-strook ingericht te worden ten behoeve van deze doelsoorten. De KRW-opgave bestaat met name uit het vernatten van de zone rondom de waterloop.

 

Het waterschap voert de verkenning als volgt uit:

  • -

    Samen met de directe omgeving kijken we naar de opgaven, oplossingen, ideeën en wensen;

  • -

    Aan de hand van inventariserende gesprekken met grondeigenaren direct langs de waterloop onderzoeken we samen, aan de hand van een schetsontwerp, de mogelijkheden;

  • -

    Ook gaan we in gesprek met andere bewoners en partijen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden bij het waterschap;

  • -

    Op basis van alle uitkomsten en afwegingen van belangen worden keuzes gemaakt in het ontwerp en wordt een projectbesluit opgesteld;

  • -

    Het projectbesluit wordt voor besluitvorming aan het bestuur van het waterschap voorgelegd.

     

De verkenning loopt van begin 2024 tot juli 2024. Daarna stellen we een ontwerp en projectbesluit vast. Het projectbesluit wordt genomen zonder een daaraan voorafgaande voorkeursbeslissing. De voorbereiding van dit projectbesluit loopt volgens de richtlijnen voor participatie van de Omgevingswet.

 

Mogelijke oplossingen indienen

Een ieder (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen) kan mogelijke voorstellen voor de hiervoor omschreven opgave aandragen. Dit kunt u doen vanaf heden tot 31 juli 2024. Hiervoor kunt u het projectteam benaderen door een e-mail te sturen naar projectmanager Wim Cardinaal op wcardinaal@dommel.nl. Ook wordt een projectsite ingericht waar u met vragen en opmerkingen terecht kan. Het waterschap neemt uw oplossingen redelijkerwijs in beschouwing, rekening houdend met de doelen, bestemmingsplannen, de verschillende belangen en het beschikbaar budget.

Wij betrekken in ieder geval bij de voorbereiding van het projectbesluit:

  • -

    Gemeenten Eindhoven;

  • -

    Provincie Noord-Brabant;

  • -

    Defensie/Rijksvastgoedbedrijf

  • -

    Diverse verenigingen/stichtingen binnen de genoemde gemeente zoals natuurverenigingen;

  • -

    Omwonenden

     

Vanwege de omvang en reikwijdte van het project wordt er 1 op 1 contact opgenomen met omwonenden en de bovengenoemde organisaties. Dit zal plaatsvinden tijdens verschillende fases in het project. Het doel is om gezamenlijk toe te werken naar het projectplan/projectbesluit.

 

Aanvullend wordt er een projectwebsite ingericht welke spoedig online zal komen op www.dommel.nl.

 

Informatie en contact

 

Aanvullende informatie en informatie dat in de loop van de procedure beschikbaar komt kunt u vinden op de website van Waterschap de Dommel en via het Waterschapsblad: https://www.officielebekendmakingen.nl/waterschapsblad. U kunt ook contact opnemen met het projectteam EVZ/KRW via e-mail op wcardinaal@dommel.nl (projectleider Wim Cardinaal).

 

Het project is in samenwerking met de gemeenten Eindhoven, Rijks Vastgoedbedrijf en de provincie Noord-Brabant. De realisatie wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Noord-Brabant.

 

Naar boven